Το σεβασμό του στις προσπάθειες της Ελλάδας εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι οι επιδόσεις της χώρας μας σε κάποιους τομείς είναι καλύτερες από τους στόχους.

Λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κ. Σόιμπλε μίλησε στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung και αναφέρθηκε στη μείωση του ελληνικού ελλείμματος, αλλά και στην πτώση των σπρεντ.

«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Έχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Όταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο πρέπει να είναι δίκαιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την προοπτική του ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την στάση της Γερμανίας, όπου δεν έχει ακόμη σχηματιστεί κυβερνηση.

«Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος στην Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς», δήλωσε και επανέλαβε ότι στην χώρα του υπάρχει ευρεία πλειοψηφία για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Αν η Ευρώπη δεν πηγαίνει καλά ούτε η Γερμανία θα πηγαίνει καλά», επανέλαβε.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε ωστόσο την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα ήθελε μια «γερμανική Ευρώπη». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα είναι πολύ ωραία, η Ιταλία, η Σκανδιναβία το ίδιο».

Νωρίτερα, συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχειστο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο του του συνεδρίου της Sueddeutsche Zeitung και στο απόηχο της χθεσινής του συνάντησης με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση εκτυλιχθήκε σε πολύ καλό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότ ο Πρωθυπουργός ανεμένεται να μιλήσει αργότερα στο συνέδριο Sueddeutsche Zeitung, στο οποίο πριν από δύο ημέρες η κυρία Μέρκελ είχε στείλει μήνυμα στήριξης στη χώρα μας.