Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει ποτέ εκτός Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της «Συνάντηση Ηγετών» την οποία διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την άποψη ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να επιμείνει στο υφιστάμενο πρόγραμμα, ταυτιζόμενος με τις απόψεις που είχε εκφράσει νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στην τρόικα, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών, αγγίζοντας τον στόχο της ανάπτυξης. Βεβαίως, ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν, ωστόσο μπορούμε να δούμε πλέον φως στο τούνελ.

«Η Ελλάδα πλέον βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αφού προηγουμένως την θεωρούσαν ως χαμένη υπόθεση. Τώρα συμμαζεύουμε αυτό το χάλι», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.

Σχετικά με τις επιπτώσεις του χρέους στη χώρα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Πήγαμε πιο μπροστά από όσο θεωρούσαν πιθανό πολλοί τα τελευταία χρόνια. Πολλοί θεωρούσαν την  Ελλάδα ως χαμένη υπόθεση... όλο και περισσότερο μιλάμε για  θεαματική επιστροφή. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για να  αντιμετωπίσει το έλλειμμά της, δεδομένου ότι θα είναι σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς πιστωτές».

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας εάν η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί μια επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα λύσει τα ανοικτά ζητήματα με την τρόικα προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση μέχρι το τέλος του έτους.