Τον Αντώνη Σαμαρά θα επέλεγε για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, απευθυνόμενπς στον έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.

Ο κ.Λέτα ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του την ανεργία των νέων ενώ προανήγγειλε την διοργάνωση σχετικής συνάντησης των ευρωπαίων ηγετών στην Ρώμη.

Ευχαρίστησε μάλιστα τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο, όπως είπε, συνεννοήθηκε για την συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανάπτυξη και τόνισε ότι το θέμα θα αποτελέσει κεντρικό μέλημα της ιταλικής προεδρίας, η οποία αρχίζει τον Ιούλιο του 2014.

Ο Ενρίκο Λέτα, εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι και ο Αντώνης Σαμαράς θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο Μουσείο Επικοινωνίας στην ανάγκη για ένα νέο όνειρο και αφήγημα για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε όχι από την Ευρώπη, αλλά από την έλλειψή της.

Τάχθηκε δε υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση. Απευθυνόμενος μάλιστα στον κ. Σαμαρά, δήλωσε χαρακτηριστικά, «εγώ πάντως θα ψήφιζα σίγουρα τον κ. Σαμαρά!».

Ο Ενρίκο Λέτα ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί η Ευρώπη, εάν δεν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει επιρροή με τις αξίες και τις ιδέες της. Υποστήριξε μάλιστα ότι «οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ζουν στο χθες, όταν η Ευρώπη βρισκόταν ακόμη στο επίκεντρο» και πρόσθεσε ότι εάν η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, δεν θα αποκτήσει ποτέ την παλιά της επιρροή.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι για την Ιταλία αυτή η συζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι για την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «λόγω του μεγέθους της νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνη της και αυτό είναι λάθος».