Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Για την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θέλησαν να μιλήσουν ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σαμαράς. Λιγότερο η Μέρκελ. Όταν η ερώτηση έφτασε στο ζουμί, στο δημοσιονομικό κενό των δύο δις, η καγκελάριος προτίμησε να δει το ποτήρι μισογεμάτο, κάτι που ήταν στην πραγματικότητα μια έμμεση προτροπή προς την τρόικα, να κάνει το ίδιο.

«Γι' αυτό ακριβώς γίνονται ακόμα συζητήσεις με την τρόικα, γιατί υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ο προϋπολογισμός του 2014» είπε η Καγκελάριος. «Όμως, κοιτάξτε. Μιλάμε για μισό δισεκατομμύριο, ένα δισεκατομμύριο, άντε ενάμισι δισεκατομμύριο. Και δεν είναι τόσο απλό, με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου και του Ιουλίου να υπολογίσεις το τι θα συμβεί στη διάρκεια του επόμενου έτους. Θα δούμε, αν θα χρειαστεί να περιμένουμε τα στοιχεία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου για να διατυπώσουμε την εκτίμηση για το έτος. Δεν μιλάμε όμως για δεδομένες τρύπες και αυτό νομίζω ότι είναι σε σύγκριση με το παρελθόν μια τεράστια πρόοδος».

Το σημείο αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, μια και η Μέρκελ ξέρει πάρα πολύ καλά που αναφέρεται, οι εκτιμήσεις και η πρόγνωση της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό έχουν γίνει με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου. Προφανώς ο Σαμαράς την έπεισε, ότι τα πράγματα βελτιώνονται, και ως εκ τούτου συμβουλεύει την τρόικα να προχωρήσει στις εκτιμήσεις της για την επόμενη χρονιά με βάση πιο φρέσκα στοιχεία. Αυτή ήταν η σημαντικότερη υποστήριξη που πήρε ο Σαμαράς σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση με το Βερολίνο, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι οι εκτιμήσεις των συμβούλων της Μέρκελ για το 2014 είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες της τρόικας, αφού βλέπουν ύφεση περίπου 0,5%. Η Μερκελ είπε ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο και συνέστησε στους ελεγκτές, να υιοθετήσουν σε κάποιο βαθμό αυτήν την προσέγγιση, χωρίς να αλλοιώσουν τα στοιχεία.

Επί της ουσίας πάντως, και σε ό,τι αφορά την διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, η Μέρκελ στις δημόσιες δηλώσεις της μάλλον θα πρέπει να απογοήτευσε τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί την μετέθεσε χρονικά για μετά τις Ευρωεκλογές: Η επίσημη στατιστική αξιολόγηση για το έτος 2013 θα γίνει το 2014. Αυτό σημαίνει ότι θα περιμένουμε τους επίσημους αριθμούς και τότε θα δούμε το τέλος αυτού του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής απόφαση του Γιούρογκρουπ, ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα δούν τότε την κατάσταση. Η Γερμανία στηρίζει αυτήν την απόφαση.

Η δύσκολη για την ελληνική πλευρά φράση εδώ είναι το τέλος του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Το πρόγραμμα τελειώνει τον Ιούνιο, και όχι τον Απρίλιο που θα διαπιστωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Η διαφορά είναι μικρή αλλά ουσιαστική. Ο Ιούνιος είναι μετά τις ευρωεκλογές...