Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Κι ενώ η Καλαμάτα πανηγύριζε προκαταβολικά, θεωρώντας δεδομένη την διάκρισή της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, το τελευταίο δεκαήμερο δυο γειτονικές υποψηφιότητες μπαίνουν «σφήνα» στις προσδοκίες της δημοτικής αρχής.

Πρώτα η Τρίπολη και μετά το Ναύπλιο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα, δίνοντας λαβή σε όσους μιλούν για «Πελοποννησιακό Πόλεμο».

«Δεν υπάρχει πόλεμος. Στην περίπτωση που θα επιλεγούμε θέλουμε από το μερίδιο επιτυχίας μας να ωφεληθούν όλες οι πόλεις», λέει στο newpost  ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος του Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος, δηλώνει στα τοπικά μέσα ότι δεν αντιλαμβάνεται την υποψηφιότητα της πόλης του ή άλλων πόλεων ως εχθρική ενέργεια κατά της Καλαμάτας, αλλά «ως συμμετοχή σε μια ανταγωνιστική διαδικασία όπου επιβάλλεται – με δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και εντιμότητα – να προκριθεί η πόλη που έχει τον πληρέστερο φάκελο. Απ’ αυτή τη διαδικασία θα βγουν ωφελημένες ακόμα και όσες πόλεις αποτύχουν να προκριθούν, με την προϋπόθεση ότι δούλεψαν με σοβαρότητα».

Τα «ατού» των... αντιπάλων 

Με πάρα πολύ σοβαρότητα ασχολούμαστε εδώ και δύο χρόνια. Έχουμε συμμάχους σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. Εντός ημερών θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για την εταιρεία που θα καταρτίσει το σχετικό φάκελο. Επιδιώκουμε να κερδίσει ο καλύτερος», λέει στο newpost.gr ο δήμαρχος Καλαμάτας. «Θεωρούμε ότι η πόλη μας έχει προϋποθέσεις. Έχει την καλύτερη επικοινωνία, του χρόνου θα έχει διεθνές αεροδρόμιο, υδατοδρόμιο, περιφερειακό δακτύλιο, ενώ η πολιτιστική της ζωή, με διεθνείς εκδηλώσεις αξιοζήλευτες, έχει βραβευτεί κατ' επανάληψη από την Ευρώπη. Εξάλλου, το 2021 θα θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση η οποία ξεκίνησε από εδώ». 

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, με τη σειρά του, θεωρεί πως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα, όπως το ιστορικό της υπόβαθρο  την αρχιτεκτονική, υποδομή συναυλιακών χώρων, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι και το Μπούρτζι 

Ο δήμος της Τρίπολης με τη σειρά του,που τον περασμένο Σεπτέμβριο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, θεωρεί, κατά δήλωση του δημάρχου Γιάννη Σμυρνιώτη ότι η  πόλη είναι ένδοξη για την ιστορία της, για τον πολιτισμό της και πλέον διαθέτει και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021 σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις.