Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Το πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα που γνωρίζουν τα Βαλκάνια την τελευταία διετία, έχει εξήγηση και λέγεται… χαμηλό κόστος.

Οι ορδές ελλήνων φοιτητών, που κάποτε κατέφθαναν στη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσουν, σήμερα προσανατολίζονται σταθερά σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου τα έξοδα σπουδών και διαβίωσης είναι αισθητά χαμηλότερα.

«Στην Βουλγαρία ενοίκιο, λογαριασμοί και διατροφή δεν υπερβαίνουν τα 550 ευρώ το μήνα. Στην Αγγλία από την άλλη το κόστος ζωής, είναι σχεδόν διπλάσιο, αφού ξεπερνά τα 1000 ευρώ», υποστηρίζει στο newpost ο Σταύρος Γρηγορίου, ιδιοκτήτης του εκπαιδευτικού ομίλου «Global Education», που αναλαμβάνει τα απαραίτητα για την εγγραφή Ελλήνων σε πανεπιστημιακές σχολές των Βαλκανίων, της Κεντρικής Ευρώπης και της Κύπρου.

Σημαντικά φθηνότερα είναι και τα δίδακτρα των Βαλκανικών πανεπιστημίων, με την Ρουμανία να «χρεώνει» 5.000 ευρώ ετησίως για ιατρικές σπουδές, την ώρα που στην Βρετανία η αντίστοιχη δαπάνη ξεπερνά τα 35.000 ευρώ.

«Από φέτος άρχισαν μάλιστα στην Βουλγαρία τρεις τράπεζες συμβεβλημένες με το εκεί υπουργείο Παιδείας, να δίνουν φοιτητικά δάνεια για τα δίδακτρα, με επιτόκιο 7%, το οποίο αποπληρώνεται σε μια 10ετία από την αποφοίτηση», προσθέτει ο κ. Γρηγορίου.

Βαλκανικό μεταπτυχιακό το «όπλο» σε ΑΣΕΠ και διαθεσιμότητα

Το χαμηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των πανεπιστημιακών σχολών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν αποκλειστικά αγγλόφωνα τμήματα, δεν είναι οι μοναδικοί λόγοι, που «μαγνητίζουν» περίπου 1.000 Έλληνες φοιτητές κάθε χρόνο.

«Το 1/5 των υποψηφίων που απευθύνονται στο γραφείο μας για να εγγραφούν σε κάποιο βουλγαρικό ή ρουμανικό πανεπιστήμιο έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε ένα ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ και αναζητά ένα μεταπτυχιακό χαμηλού κόστους», επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου.

Για τους μεταπτυχιακούς… μετανάστες, αποτελεί κοινό μυστικό, ότι ο επιπλέον τίτλος σπουδών, που θα αποκτηθεί εύκολα, γρήγορα και φθηνά στα Βαλκάνια, αποτελεί το πιο εύστοχο «όπλο» στην μάχη για το ΑΣΕΠ, την παράκαμψη μιας επετηρίδας ή την επιπλέον μοριοδότησή τους για να διατηρήσουν τη θέση τους στο Δημόσιο.