Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Και τώρα επιστροφή στο εσωτερικό και στα δύσκολα. Η κυβέρνηση μπορεί να πηγαίνει καλά στο εξωτερικό, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά στο εσωτερικό τα προβλήματα παραμένουν.

Από σήμερα ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από ένα κατά γενική ομολογία επιτυχημένο ταξίδι στο Βερολίνο, αλλά το άγχος υφίσταται, καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έχει κλείσει και υπάρχουν άλυτα θέματα, όπως το τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς, τη φορολογία ακινήτων, κ.α.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Εξάλλου, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει η συζήτηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου, αν και, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιοι.

Για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη, παρά την πίεση από την τρόικα, ότι πρέπει να αρθούν και για την πρώτη κατοικία. Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει, πως πάση θυσία πρέπει να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολιτών που είναι αδύναμοι και έχουν πιεστεί από την οικονομική κρίση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και εμφανίζονται αποφασισμένοι να επεκτείνουν την διάταξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Επίσης, η κυβέρνηση, παρά τα όσα ανεκδιήγητα είπε στη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, για ομαδικές απολύσεις, δεν πρόκειται να συναινέσει.

«Ομαδικές απολύσεις δεν θα υπάρξουν» είναι το μήνυμα από την κυβέρνηση και τονίζουν ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στα εργασιακά, όπως αποφάσισαν στην πρόσφατη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Εμείς κάνουμε ότι έχουμε συμφωνήσει και αυτό αναγνωρίστηκε και στο Βερολίνο από τη Μέρκελ και το Σόιμπλε. Τώρα είναι και η σειρά των δανειστών να κάνουν  αυτά που έχουν συμφωνήσει» τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρουν ότι στο Βερολίνο η Μέρκελ ταυτίστηκε με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως το δημοσιονομικό κενό θα είναι μικρότερο από τις εκτιμήσεις της τρόικας και τονίζουν με έμφαση την άποψή της να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα πριν η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή πριν από το νέο έτος.

Για την ελληνική πλευρά, το μόνο που υπάρχει σε εκκρεμότητα για ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση είναι το θέμα των Αμυντικών Συστημάτων, καθώς έκλεισε και ο κύκλος της κινητικότητας των 12,5 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.