Υπέρ του μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ σε φορέα που διαχειρίζεται τους πόρους υγείας με τον διαχωρισμό από το ρόλο του παρόχου υπηρεσιών τάσσεται η Δημοκρατική Αριστερά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, θεωρεί απαραίτητη την οργανωτική και διοικητική συνένωση των δημόσιων και ασφαλιστικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας – με σχεδιασμένη και ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα μέσα από λειτουργικές ρυθμίσεις και πλήρη αξιοποίηση των υποδομών και της περιουσίας των υποκαταστημάτων του ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας – και την αξιολόγηση δομών και ανθρώπινου δυναμικού του ΕΟΠΥΥ.

Τονίζει επίσης ότι είναι αναγκαία η μετακίνηση σε δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας (νοσοκομεία) όσων κριθούν μη απαραίτητοι για τον νέο ενιαίο φορέα ΠΦΥ.

Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί μείζον πολιτικό ζήτημα τη συνέχιση και ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και είναι αντίθετη στο κλείσιμο ψυχιατρικών δομών, χωρίς, όπως υπογραμμίζει, να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για απρόσκοπτη συνέχιση της αγωγής των ασθενών.

«Ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για πειραματισμούς και δογματικές αγκυλώσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές», καταλήγει.