Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Οργή προκλήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και στο ΓΕΣ μόλις έγινε γνωστό από σχετικά δημοσιεύματα οι «τσιμπημένες» τιμές των προϊόντων που πωλούνται στο κυλικείο του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Πυροβολικού Θήβας από ιδιώτη που προκρίθηκε ανάδοχος στη διαχείριση του ΚΨΜ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος αν και δεν ήταν υπεύθυνος για το όλο θέμα έδωσε αμέσως εντολή να «κουρευτούν» από σήμερα άγρια οι τιμές των προϊόντων που προορίζονται για τους φαντάρους και να μεταφερθεί στον συγκεκριμένο ανάδοχο -ιδιώτη η δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Να σημειωθεί ότι η απόφασή να υπάρξει πιλοτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ είχε παρθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Μάλιστα ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος ζήτησε να επιληφθεί το ΓΕΣ που είναι αρμόδιο και υπεύθυνο ώστε να σταματήσει οποιοδήποτε διαγωνισμό αν είναι σε εξέλιξη και αφορά την ιδιωτικοποίηση και άλλων ΚΨΜ σε άλλες στρατιωτικές μονάδες.

Το ΓΕΣ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήρθε σε επικοινωνία με τον ανάδοχο του ΚΨΜ της Θήβας και υπήρξε συνεννόηση ώστε να υποχωρήσουν από σήμερα οι τιμές σε όλα τα προϊόντα του.

Οι τιμές όπως είχαν διαμορφωθεί για τους φαντάρους θεωρούνταν ακριβές και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους ούτε για έναν καφέ.

Ο τιμοκατάλογος μπορεί να μην είναι καφετέριας Κολωνακίου, ούτε «φαστ- φουντ», αλλά σίγουρα δεν είχε σχέση με εκείνον που υπήρχε στο ΚΨΜ όταν διαχειρίζονταν το κυλικείο οι ίδιες οι στρατιωτικές μονάδες με φαντάρους.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα που είχε ξεκίνησε από το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων Πυροβολικού Θήβας προκάλεσε απογοήτευση στο Πεντάγωνο που σκέπτονταν να δοθούν τα κυλικεία των μονάδων σε ιδιώτες με σκοπό να αναβαθμιστούν αυτά και να πλουτιστεί η γκάμα των ειδών που θα πωλούνται στους φαντάρους αλλά και στους αξιωματικούς.

Η ιδέα της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ «γεννήθηκε» πριν από χρόνια με το δεδομένο ότι οι φαντάροι αγόραζαν πολλά προϊόντα από καταστήματα εστίασης που βρίσκονταν έξω από τις μονάδες τους και τα πλήρωναν ακριβά.

Έτσι υπήρξε η σκέψη να δημιουργηθούν μέσα στις μονάδες αυτές, ενισχυμένα κυλικεία από ιδιώτες που θα έχουν χαμηλότερες τιμές από τα μαγαζιά που ήταν εκτός στρατοπέδου. Οι εξελίξεις όμως που υπήρξαν ήταν αποκαρδιωτικές.

Βέβαια αν υπάρξει ιδιώτης ανάδοχος που μπορεί να πωλεί εγγυημένα σε χαμηλές τιμές ίσως στο μέλλον να τεθεί και πάλι το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων.