current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:38

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση προχωρεί το ΚΚΕ και αναζητεί… οπαδούς

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση προχωρεί το ΚΚΕ, με στόχο να εντάξει στην κομματική του πυραμίδα όσες και όσους δηλώνουν «οπαδοί» του κόμματος.

Δημοσίευση 11:38’
αρθρο-newpost

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση προχωρεί το ΚΚΕ, με στόχο να εντάξει στην κομματική του πυραμίδα όσες και όσους δηλώνουν «οπαδοί» του κόμματος.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Σε οργανωτική ανασυγκρότηση προχωρεί το ΚΚΕ, με στόχο να εντάξει στην κομματική του πυραμίδα όσες και όσους δηλώνουν «οπαδοί» του κόμματος.

Ως οπαδός πλέον θα εννοείται «όποιος δραστηριοποιείται ενεργά στο πλαί του Κομμουνιστικού Κόμματος, δέχεται να αναλάβει καθήκοντα και χρεώσεις, είναι οχι απλώς γνωστός σε μια κομματική οργάνωση, αλλά μόνιμος στις διάφορες μάχες που διεξάγει το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα».

Όμως ο «οπαδός» δεν θα αποκτά και την ιδιότητα του κομματικού μέλους, όπως αυτή προβλέπεται απο το καταστατικό του κόμματος, αλλά κυρίως στο πώς θα αποτελέσει τη «χρυσή εφεδρεία», και την παρέμβαση του κόμματος σε τμήματα της κοινωνίας, ώστε να πολλαπλασιάζεται με τον τρόπο αυτό η εμβέλεια, η διεισδυτικότητα και ο πολλπλασιασμός των δυνάμεων του 
κόμματος.

Η δικαιολογητική βάση αυτής της ανασυγκρότησης προέκυψε απο την ανάλυση της συμπεριφοράς των φηφοφόρων του ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με αυτή «ένα σοβαρό κομμάτι οπαδών κλονίσθηκε στο κύριο θέμα, τη μη συμμετοχή του ΚΚΕ σε αριστερό σχήμα, σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης», και η λύση σύμφωνα με τα στελεχή του Περισσού είναι να 
βρεθούν τρόποι «ώστε η ιδεολογική -πολιτική βοήθεια να είναι αμέριστη, ώστε να μην ταλαντεύονται, να μην “παγώνουν” από τις συκοφαντίες και τις κάθε λογής προβοκάτσιες».

Μία απο τις προτάσεις «αξιοποίησης» συνίσταται στη συγκρότηση «δικτύων» ώστε οι οπαδοί να συμβάλλουν απο τα πιο απλά καθήκοντα μέχρι τα πλέον απαιτητικά, ιστορικά δοκιμασμένη μέθοδος για το κόμμα, τα οποία όμως θα έχουν «εκμοντερνίσει» την παρεμβατική τους λειτουργία, ξεφεύγοντας απο το παλιό και δοκισμένο μοντέλο.

Άρα, οι οπαδοί θα πρέπει να έχουν μια «συγκροτημένη» διασύνδεση με τις κομματικές οργανώσεις, σε μια διαδιακσία αλληλοενημέρωσης και χάραξης κοινωνικής τρατηγικής, στοχεύοντας στο να δημιουργηθούν οργανωτικές συνθήκες που θα υπερβαίνουν τις στενά κομματικές οργανώσεις.

Ουσιαστικά με τις προτάσεις αυτές επιχειρείται μια προσπάθεια «περιχαράκωσης» των οπαδών, ώστε να μη διακινδυνεύσει το ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές διενεργηθούν, να σημειώσει επιδόσεις που θα θυμίζουν τα ποσοστά των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όπως εκτιμάται «όσο μεγαλώνει η δυνατότητα του κόμματος να απευθύνεται σε πλατιές μάζες τόσο θα ενεργοποιείται ο περίγυρος του κόμματος».

Δηλαδή ένα «ελεγχόμενο άνοιγμα» στους οπαδούς οι οποίοι θα λειτουργούν σαν «πολιορκητικός κοινωνικός κριός» ενδέχεται, σύμφωνα με τα στελέχη του Περισσού, να αποδώσει μεγαλύτερα οφέλη, από την παρέμβαση των οργανώσεων, αφού το άλλοθι θα είναι ότι «πρόσωπα που δεν είναι μέλη μας, ασπάζονται την γραμμή του κόμματος και την προπαγανδίζουν». 

Αν με τον τρόπο αυτό επιτευχθεί ο στόχος και τονωθεί η πρόταση για τη δημιουργία της Λαϊκής Συμμαχίας μένει να αποδειχθεί, όμως αρκετά στελέχη του κόμματος εκφράζουν την απορία τους αν αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος επισημαίνοντας «αν οι οργανώσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ο απλός οπαδός πως θα παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλάκιου».


σχετικα αρθρα