Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φαρμάκων ενόψει και της συζήτησης στη Βουλή της επίμαχης τροπολογίας για τις μειώσεις στις τιμές των γενόσημων.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας κατήγγειλε λίβελο της εφημερίδας «Αυγής» κάνοντας λόγο για άρθρο υπαγορευμένο από το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και χρέωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτηση αιτημάτων των φαρμακοβιομηχανιών.

«Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στη Βουλή τη γραπτή συμφωνία φαρμακοβιομηχανιών με τον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο"», είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο MEGA, ενώ χαρακτήρισε μη τυχαίο το γεγονός ότι το Σάββατο η αθλητική εφημερίδα «Πράσινη» είχε πρωτοσέλιδο άρθρο εναντίον του.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι εάν την Τετάρτη η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει την τροπολογία, τότε ο ίδιος θα προωθήσει στα φαρμακεία για κάθε σκεύασμα μία τιμή της κυβέρνησης και άλλη μία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επίθεση του κ. Γεωργιάδη στην Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίστηκε με νέες βολές από τον ΣΚΑΪ, όπου ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά: «Κατηγορώ ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή καθώς δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει γίνει εκπρόσωπος Τύπου των φαρμακοβιομηχάνων».

Η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «αήθεις» τις επιθέσεις του υπουργού Υγείας και σημειώνει ότι «η τροπολογία Γεωργιάδη δεν υπηρετεί την αναβάθμιση της περίθαλψης και της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά την απαίτηση της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την άλωση της ελληνικής αγοράς από μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι αήθεις επιθέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μας εκπλήσσουν. Είναι άλλος ένας αποτυχημένος επικοινωνιακός αντιπερισπασμός με στόχο να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για τις άθλιες πολιτικές στο χώρο της υγείας, για το κλείσιμο υγειονομικών μονάδων και την αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων. Αυτό που συνεχίζει να μας εκπλήσσει είναι η  ευκολία  με την οποία για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση βάζει πάνω από την υγεία των πολιτών τις δεσμεύσεις της στους πιστωτές και στις μεγάλες πολυεθνικές.

Η τροπολογία Γεωργιάδη δεν υπηρετεί την αναβάθμιση της περίθαλψης και της πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικά φάρμακα, αλλά την απαίτηση της τρόικας για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και την άλωση της ελληνικής αγοράς από μεγάλες πολυεθνικές γενοσήμων, που θα ισοπεδώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Την ίδια στιγμή που ο ντίλερ των πολυεθνικών κ. Γεωργιάδης παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Με τη νέα  τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας.

Η τραγική  πραγματικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από τη λάσπη του υπουργού Υγείας.  Όταν το 28% των ασθενών αναγκάζεται να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή του λόγω οικονομικής αδυναμίας όταν η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης στους ασθενείς (που έχει αυξηθεί από το 12% στο 24%), όταν έχει επιβάλει 25 ευρώ χαράτσι για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία, είναι εξοργιστικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψηφίζει μια τροπολογία, με την οποία ευνοούνται επί της ουσίας μόνο οι πολυεθνικές και όχι οι πολίτες.

Το πάρτι της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων για να κερδίζουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών πρέπει να τελειώσει.  Η μείωση της τιμής των φαρμάκων πρέπει να είναι στόχος ενταγμένος σε ένα συνολικό σχεδιασμό ποιοτικής πρόσβασης όλων των πολιτών στη δημόσια περίθαλψη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο θεσμοθετώντας μια Επιτροπή Τιμών που θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες, σε συνδυασμό με την άσκηση επαρκούς δημόσιου ελέγχου σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, μέσω της ενίσχυσης του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, που θα εξασφαλίζει ότι το φθηνό, αλλά και συνάμα αξιόπιστο φάρμακο φτάνει τελικά στον ασθενή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναβάθμισης της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής.

Η λογική που πρέπει να διέπει τη δημόσια φαρμακευτική πολιτική πρέπει να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι τα κέρδη των εταιριών».