Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, ο τομέας της Ναυτιλίας παρέμεινε «υγιής» και έχει διατηρήσει τη διεθνή του παρουσία, σημείωσε κατά την ομιλία του στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αντί για Grexit οι περισσότεροι μιλάνε για Grecovery και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί στο εσωτερικό, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο επίσης για αντιστροφή της τάσης τους τελευταίους 17 μήνες και μίλησε για μείωση του ελλείμματος και για πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια.

Τόνισε ότι κατά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα θα μεριμνήσει για προώθηση των εκκρεμών ζητημάτων, αλλά κυρίως θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ ΙΜΟ και Ε.Ε., λέγοντας πως η Ελλάδα θεωρεί ότι τα ζητήματα της Ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να ρυθμίζονται από τον Οργανισμό.

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, συνεχίζει να έχει «ηγετικό ρόλο» καθώς διατηρεί το 15% της παγκόσμιας Ναυτιλίας και το 40% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε ο ελληνικός εμπορικός στόλος αριθμεί 1.386 πλοία,  ενώ οι έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 7,3% των πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο και το 6,1% των πλοίων υπό παραγγελία.

Χαρακτήρισε ως «φωτεινό σημείο» της ελληνικής οικονομίας το ελληνικό ναυτιλιακό κλάστερ, σημειώνοντας ότι 1.347 ναυτιλιακές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ ο «πυρήνας» του αποτελείται από περίπου 800 φορείς της Ναυτιλίας που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.