Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα του Άδωνι Γεωργιάδη, με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των φαρμάκων, με τον βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Δημήτρη Στρατούλη να εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργού Υγείας.

«Ο κ. Γεωργιάδης λειτουργεί ως πολιτική σουπιά, ρίχνει το πολιτικό του μελάνι για να αποπροσανατολίσει» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στρατούλης, σχολιάζοντας τις κατηγορίες του υπουργού Υγείας.
 
«Αν περάσει η τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών του φαρμάκου, που παράγουν γενόσημα σε εργοστάσιά τους στο Μπαγκλαντές και στο Πακιστάν. Έτσι θα γεμίσει η ελληνική αγορά με γενόσημα φάρμακα τα οποία δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθούν γιατί ο ΕΟΦ είχε 500 υπαλλήλους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μείνει με πολύ λιγότερους, λίγο παραπάνω από εκατό, και όπως έχουν πληροφορηθεί για τον έλεγχο των φαρμάκων διατίθεται μόνο ένας υπάλληλος».
 
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά, οι ασφαλισμένοι, οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν φάρμακα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί. «Εμείς έχουμε προτείνει από την αρχή γενική μείωση στην τιμή όλων των φαρμάκων -και πρωτότυπων και γενόσημων- κατά 15 έως 20% και επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί τις πολυεθνικές που θα έλθουν με φθηνό, ανεξέλεγκτο γενόσημο φάρμακο και με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσουν στην αγορά θα κλείσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μετά θα λειτουργήσουν ως καρτέλ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία φαρμακοβιομηχανιών με τον σταθμό «στο Κόκκινο», που κατήγγειλε ο υπουργός Υγείας. «Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Τώρα αν μια επιχείρηση διαφημίζεται στον ραδιοσταθμό αυτό συμβαίνει σε όλους τους ραδιοσταθμούς της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που είναι δεδομένες και αξιώνουν φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλο το λαό και μάλιστα να καλύπτουν τις δαπάνες τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο και όχι οι ασφαλισμένοι. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί δημόσια εθνική φαρμακοβιομηχανία, που θα μπορεί και σε δύσκολες συνθήκες, αν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκου στην Ελλάδα, να μπορέσει να τις αναπληρώσει και δεύτερον να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο με την παρέμβασή της».

Ο κ. Στρατούλης τόνισε τέλος «αν φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή νομοθέτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες της πρώτης κατοικίας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστικές ψηφοφορίες και ουσιαστικά θα τις μετατρέψει σε πρόταση μομφής και δυσπιστίας στην κυβέρνηση».

Η συνέντευξη του κ. Στρατούλη:
 
-Κύριε Στρατούλη, μια πολιτική βεντέτα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της συζήτησης στη Βουλή της τροπολογίας για τις μειώσεις στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Υπάρχει γραπτή συμφωνία φαρμακοβιομηχανιών με τον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», όπως καταγγέλλει ο κ. Γεωργιάδης;
 
Το πρώτο που λέμε είναι ότι αν περάσει αυτή η τροπολογία που έχει καταθέσει ο κ. Γεωργιάδης εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών του φαρμάκου, που παράγουν γενόσημα σε εργοστάσιά τους στο Μπαγκλαντές και στο Πακιστάν. Έτσι θα γεμίσει η ελληνική αγορά με γενόσημα φάρμακα τα οποία δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθούν γιατί ο ΕΟΦ είχε 500 υπαλλήλους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει μείνει με πολύ λιγότερους, λίγο παραπάνω από εκατό, και όπως έχουν πληροφορηθεί για τον έλεγχο των φαρμάκων διατίθεται μόνο ένας υπάλληλος.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά, οι ασφαλισμένοι, οι ασθενείς θα χρησιμοποιούν φάρμακα τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί. Εμείς έχουμε προτείνει από την αρχή γενική μείωση στην τιμή όλων των φαρμάκων -και πρωτότυπων και γενόσημων- κατά 15 έως 20% και επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί τις πολυεθνικές που θα έλθουν με φθηνό, ανεξέλεγκτο γενόσημο φάρμακο και με αυτόν τον τρόπο θα κυριαρχήσουν στην αγορά θα κλείσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και μετά θα λειτουργήσουν ως καρτέλ, θα ανεβάσουν υπέρμετρα τις τιμές των φαρμάκων και επειδή έχουν μονοπώλιο θα κυριαρχήσουν πλήρως.

Τελικά θα επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος ο οποίος αν πληρώνει σήμερα 25% συμμετοχή στο φάρμακο, εφόσον θα πληρώνει τη διαφορά ανάμεσα στο πρωτότυπο και το γενόσημο, η συμμετοχή μπορεί να φτάσει και στο 70%. Επομένως ο κ. Γεωργιάδης λειτουργεί ως πολιτική σουπιά, ρίχνει το πολιτικό του μελάνι για να αποπροσανατολίσει. Η ουσία του προβλήματος είναι αυτή.
Όσον αφορά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ η κυβέρνηση διαλύει βασικές δομές της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και περίθαλψης, που θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, κυρίως όμως τους φτωχότερους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους οι οποίοι κατά τεκμήριον προσφεύγουν στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

-Άρα λοιπόν δεν υπάρχει συμφωνία φαρμακοβιομηχανιών με τον σταθμό «στο Κόκκινο»
 
Σαφώς και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Τώρα αν μια επιχείρηση διαφημίζεται στον ραδιοσταθμό αυτό συμβαίνει σε όλους τους ραδιοσταθμούς της χώρας. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι δεδομένες και αξιώνουν φθηνό και ποιοτικό φάρμακο για όλο το λαό και μάλιστα να καλύπτουν τις δαπάνες τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο και όχι οι ασφαλισμένοι. Αυτά που κάνει η κυβέρνηση κα ο κ. Γεωργιάδης είναι να μειώνουν την δημόσια δαπάνη του φαρμάκου και να την μεταφέρουν στις πλάτες των ασφαλισμένων. Γνωρίζετε πολύ καλά εξάλλου ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργηθεί δημόσια εθνική φαρμακοβιομηχανία, που θα μπορεί και σε δύσκολες συνθήκες, αν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκου στην Ελλάδα να μπορέσει να τις αναπληρώσει και δεύτερον να μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο με την παρέμβασή της τις τιμές των φαρμάκων.
 
-Κύριε Στρατούλη κυβέρνηση έχει βασικά, τέσσερα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα, τις ομαδικές απολύσεις, τους πλειστηριασμούς, το ασφαλιστικό και τον φόρο πρώτης κατοικίας. Πως θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των ομαδικών απολύσεων;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα είναι θανατηφόρο για την απασχόληση, θανατηφόρο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γιατί θα τους δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια για τη δουλειά τους και είναι νέο, προκλητικό δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Μέχρι τώρα, στα 4 χρόνια του μνημονίου, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν κάνει πιο εύκολες και πιο φτηνές για τους εργοδότες τις απολύσεις μέσω της αλλαγής της νομοθεσίας. Αυτό είναι εγκληματικό σε μια περίοδο που οι άνεργοι είναι 1,5 εκατομμύριο και η πραγματική ανεργία υπερβαίνει το 30%. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εκτίναξη της ανεργίας και σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των νέων ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Επομένως, είναι ένα μέτρο στο οποίο είμαστε αντίθετοι κάθετα και οριζόντια ως ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με το εργατικό κίνημα θα κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να μην περάσει η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
 
-Κύριε Στρατούλη, υπάρχει και το θέμα του πλειστηριασμού των ακινήτων. Η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί συμβιβαστική φόρμουλα για να αποφευχθεί, όπως λέει, μια οριζόντια άρση της προστασίας για την πρώτη κατοικία από την 1η Ιανουαρίου. Βλέπετε να ανοίγει ένα τέτοιο μέτωπο η κυβέρνηση;
 
Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων το έχει ανοίξει από τη στιγμή που το θεωρεί ως προαπαιτούμενο και το συζητάει με την τρόικα για να πάρει τις δόσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο θα δώσει τη δυνατότητα στους τραπεζίτες να αρπάξουν, στην κυριολεξία, την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών που πήραν δάνεια με άλλους μισθούς, με άλλες συνθήκες οικονομικές και σήμερα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και λέμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών, αλλά θα πρέπει να παραταθεί και, δεύτερο, ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ένας μόνον είναι ο τρόπος να λυθεί προς όφελος του λαού, της ανάπτυξης, της κοινωνίας και της οικονομίας: ο μόνος τρόπος είναι να κουρευτούν, να υπάρξει σεισάχθεια, να κουρευτούν τα χρέη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες σε τέτοιο ποσοστό όσο μειώθηκαν τα εισοδήματά τους τα τέσσερα χρόνια των μνημονίων.

Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, απορρίφθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, όμως εφόσον είμαστε αριστερή κυβέρνηση θα την επαναφέρουμε ως ένα από τα πρώτα σχέδια νόμου μιας αριστερής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής κυβέρνησης. Θέλω να πω ότι και για το ένα, για το αν θέλει η κυβέρνηση νομοθέτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αν θέλει νομοθέτημα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις τράπεζες της πρώτης κατοικίας, θα ζητήσουμε ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή και ουσιαστικά θα τις μετατρέψουμε σε πρόταση μομφής και δυσπιστίας στην κυβέρνηση.