Την υποστήριξη της Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε ο Αντώνης Σαμαράς με το ταξίδι του στο Βερολίνο, σχολιάζει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Σε άρθρο με τίτλο: «Το Βερολίνο χαιρετίζει τους πρώτους καρπούς των σημαντικών προσπαθειών της Ελλάδας», η «Les Echos» τονίζει χαρακτηριστικά: «Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τις πρώτες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και υποβάθμισε τη σημασία του κενού στον προϋπολογισμό που θα πρέπει να καλυφθεί το 2014».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς απόκτησε από την Άνγκελα Μέρκελ την υποστήριξη που αναζητούσε πηγαίνοντας στο Βερολίνο.

Η συντάκτρια θεωρεί ότι η καγκελάριος υπήρξε ιδιαίτερα θετική διαπιστώνοντας «τους πρώτους καρπούς επιτυχίας» μετά την εφαρμογή των δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Υιοθέτησε μάλιστα ύφος «ψευδώς αφελές» όταν αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι η Ελλάδα θα παρουσίαζε φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα;».

Εξαιρουμένης της αποπληρωμής του χρέους, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα παρουσιάσει για τη φετινή χρονιά ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ και κοντά στα 3 δισ. ευρώ το 2014.

Το άλλο καλό νέο είναι ότι το ερχόμενο έτος η Ελλάδα «έχει ραντεβού» με την ανάπτυξη με μια αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο 0,6%, ύστερα από έξι διαδοχικά χρόνια ύφεσης.

Οι ενθαρρύνσεις της κ. Μέρκελ, υπογραμμίζει η συντάκτρια, μειώνουν το μέγεθος της αποτυχίας της τρόικας, που δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα, την έκθεσή της για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αναβάλλοντας για το τέλος του χρόνου την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους πιστωτές και την κυβέρνηση Σαμαρά, γύρω από τον προϋπολογισμό 2014, για τον οποίο η τρόικα υπολογίζει ότι λείπουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Κατά συνέπεια ζητά από την κυβέρνηση νέες οικονομίες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, πράγμα που αρνείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στο Βερολίνο ότι δεν προτίθεται να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις καθότι οι Έλληνες έχουν φθάσει πλέον στα όρια του υποφερτού.

Γίνεται επίσης αναφορά και στην αντίσταση του πρωθυπουργού έναντι του αιτήματος της τρόικας να άρει την απαγόρευση κατάσχεσης ακινήτων των ιδιοκτητών που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους.

Η κατάσταση αυτή αποδυναμώνει τις τράπεζες που δεν μπορούν να εισπράξουν, λέει η συντάκτρια. Κάνει στη συνέχεια αναφορά σε σχετική δήλωση του Π. Τόμσεν στην «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία «πολλοί ιδιοκτήτες επωφελούνται από τον νόμο (περί μη κατασχέσεων) για να μην πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ αυτοί που πραγματικά έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, θα μπορούσαν να προστατευθούν».