Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με τους υπουργούς του προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Tην Τρίτη το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να συντονίσουν τις από κοινού δράσεις τους για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς δέχθηκε στο γραφείο του τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη (με τον οποίο συζήτησε για το αυριανό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Οι υπουργοί ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν όπως η κινητικότητα και οι πλειστηριασμοί. Εξάλλου οι δανειστές μπορεί να μην βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ωστόσο η επικοινωνία τους με τα αρμόδια υπουργεία είναι καθημερινή μέσω email.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου αν και, όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, για τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιοι.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τοποθέτησε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο τέλος του έτους, πριν δηλαδή η Ελλάδα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Στουρνάρας «Μην ανησυχείτε θα βρεθεί λύση με την τρόικα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση πριν η χώρα μας να αναλάβει την προεδρία».

Από την πλευρά του ο κ. Βρούτσης ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν τίθεται θέμα νέων μειώσεων 8% σε μισθούς και συντάξεις υπαλλήλων ΔΕΚΟ αλλά και τραπεζών, όπως φημολογείται ότι ζητάει η τρόικα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

«Δεν είναι θέμα αν το δεχτώ εγώ, η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων δεν το συζητάμε. Άλλωστε, γνωρίζετε ότι το υπουργείο Εργασίας όλο αυτό το διάστημα, με μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Βουλή στο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε καταθέσει εξοικονομεί πάρα πολλά χρήματα, μέσα από το οποίο λύνουμε ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού. Και νομίζω ότι όλα εξελίσσονται πολύ καλά» είπε ο κ. Βρούτσης.

Παράλληλα όπως πρόσθεσε «τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Νομίζω ότι, πλέον, δεν χρειάζεται. Η Ελλάδα πάει καλά και είμαστε στο σωστό δρόμο». Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το Eurogroup της 10ης Δεκεμβρίου ο κ. Βρούτσης εξέφρασε την σιγουριά του ότι θα βρεθεί λύση.