Η προετοιμασία του αυριανού Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, ήταν το βασικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
 
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που θα διεξαχθεί αύριο, στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να εξεταστεί τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας στο δημόσιο, καθώς και η πορεία αξιολόγησης των οργανισμών και επιχειρήσεων που ελέγχονται από υπουργεία.
 
Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων θα πραγματοποιηθεί κυρίως από την Υγεία, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να απομακρύνει ακόμη 1.300 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να καλυφθούν οι 4.000 απολύσεις που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, ενώ θα πρέπει να απολυθούν επιπλέον 11.000 υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014.
 
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει επισημάνει κατ' επανάληψη και κατηγορηματικά ότι στις απολύσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι όποιες απομακρύνσεις υπαλλήλων από την αμυντική βιομηχανία, καθώς και όσοι συμβασιούχοι εργάζονται με προσωρινές διαταγές.
 
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι υπουργοί έχουν λάβει εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να προχωρήσουν οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις οργανισμών, καθώς και η περικοπή του προσωπικού στους περισσότερους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.