Άρχισε σήμερα η συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014. Εφικτό το πρωτογενές πλεόνασμα, λέει η ΝΔ. «Η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί», λέει ο Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ. Βολές από την αντιπολίτευση.

Κατά την τοποθέτησή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι «η ύφεση επιβραδύνεται σημαντικά και επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής»,  ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στα ακίνητα λέγοντας ότι «οι φόροι στην ακίνητη περιουσία δυσβάστακτοι για όλους τους πολίτες. Έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής των πολιτών και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Σαμοΐλης έκανε λόγο για θριαμοβολογία για έναν προϋπολογισμό που είναι «στον αέρα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε ως «σκληρά ταξικές» τις πολιτικές που επιβάλλονται με τον προϋπολογισμό του 2014 και «φοροληστρικές» τις επιβαρύνσεις που προβλέπει.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έγινε την περίοδο από το 2012 και προσέθεσε λέγοντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά της προσπάθειας που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαχινίδης, προτεραιότητα πλέον είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων της κοινωνικής αδικίας. Όμως επεσήμανε στην κυβέρνηση ότι «πρέπει να διασφαλίσει ότι ο Προϋπολογισμός δεν θα αναθεωρηθεί».

Ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χαρακτήρισε «προσωρινό» τον προϋπολογισμό, καθώς όπως είπε δεν έχει την την έγκριση των δανειστών και της τρόικας.

Υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση περίμενε «κούρεμα» του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά αυτό δεν συνέβη, και ότι τώρα περιμένει μείωση επιτοκίων. «Έχετε ασαφή στρατηγική στο συγκεκριμένο θέμα», είπε.

«Μιλάτε για διάσωση του κράτους, και όχι για τον ελληνικό λαό, που σε τελευταία ανάλυση είναι εκείνος που απαρτίζει το κράτος» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, διακρίνοντας στον Προϋπολογισμό του 2014, «ευχολόγια και υπολογισμούς που θα φανεί σε μερικούς μήνες αν έχουν σχέση με την πραγματικότητα (...) Μιλάμε για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι έωλος, μετέωρος, υπό αίρεση στην κυριολεξία, αφού η Τρόικα δεν έχει εγκρίνει τίποτα απ' όλα όσα έχετε φέρει σήμερα στην Επιτροπή προς διαβούλευση».

Η  Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη έκανε λόγο από την πλευρά της για  «σφιχτό Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος τόσο της λογιστικής απόδειξης ικανού πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύχει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2014».

Από την πλευρά του, ο  εισηγητής της ΚΟ των ανεξάρτητων βουλευτών Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, επεσήμανε ότι «ο προϋπολογισμός συνεχίζει δύο παραδόσεις της γνωστής καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής. Αφενός διαπερνάται από κοινωνική σκληρότητα και αφετέρου είναι ψεύτικος. Ουδείς πιστεύει ότι οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί»