Έχουμε προϋπολογισμό και δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι τα ΕΑΣ δεν θα κλείσουν.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχεται ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, και διευκρίνισε ότι το ζήτημα είναι ποια μέτρα είναι κατάλληλα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.Όπως επεσήμανε, εκτιμά ότι η συμφωνία με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό θα κλείσει στο 1 δισ. ευρώ, ωστόσο ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» όπως είπε.

«Εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό με συγκεκριμένο στόχο και καταθέτουμε προτάσεις για το πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε και πρόσθεσε:

«Εμείς δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κενό. Το ζήτημα είναι ποια είναι τα κατάλληλα μέτρα για να πετύχουμε τους στόχους. Ξέρετε η φράση δημοσιονομικό κενό διαφοροποιείται από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα σήμερα στείλαμε στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο, που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που περίμενε και η τρόικα και εμείς. Ψάχνουμε γύρω στο 1 δισ.»

Υπογράμμισε εξάλλου ότι σε αυτό που συμφωνούν οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι το ότι το κενό θα καλυφθεί δίχως νέο δάνειο.

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε τον Απρίλιο, ούτε τον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι πριν από λίγο καιρό η τρόικα δεν δεχόταν πως θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά υπολόγιζε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.

«Θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία»

Αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς λέγοντας ότι θα βρεθούν μέσες λύσεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα  υπάρξει μεταβατική περίοδος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τόνισε δε, ότι επιχειρήται να εισαχθεί ο θεσμός  συνεργαζόμενου δανειολήπτη. Πάντως όπως σημείωσε πως τόσο η άποψη να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν όσο και η άποψη να υπάρξει άρση των πλειστηριασμων είναι εξίσου κακές και συμπλήρωσε:

«Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως, ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό. Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά».

Όσον αφορά στα ΕΑΣ είπε ότι δεν θα κλείσουν αλλά τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις. «Τα Αμυντικά Συστήματα δεν θα κλείσουν θα πρέπει όμως να γίνουν βιώσιμη επιχείρηση με εξαγωγική δραστηριότητα. Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Το πρόβλημα με τα αμυντικά συστήματα δεν είναι απλό διότι εκεί χρωστάει στο δημόσιο ένα δισεκατομμύριο άρα κατηγορούμεθα για κρατική βοήθεια, επομένως δεν είναι μόνο πρόβλημα βιωσιμότητας που πρέπει να επιλύσουμε αλλά πρέπει ακριβώς να αποσοβηθεί αυτή η επιστροφή χρημάτων» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι γίνεται μελέτη ώστε να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση «δεν είναι τρελή να θέλει τις συλλογικές απολύσεις».

«Η τρόικα δεν μας πιέζει να υιοθετήσουμε συλλογικές απολύσεις, είμαστε όμως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, που ο υπουργός Εργασίας έχει βέτο» είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης, λοιπόν, έχει αναθέσει στο διεθνές γραφείο Εργασίας να του πει ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές στο θέμα αυτό».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, όπως επίσης και ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δάνειο, ενώ εκτίμησε παράλληλα ότι το 2014 θα είναι δύσκολο έτος αλλά καλύτερο από το 2013.

Δήλωσε παράλληλα ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat.

«Δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος σε θέματα φορολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων είναι δίκαιος. Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται, και σημείωσε ότι στην Ε.Ε. είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ.

Για τις επιχειρήσεις, επεσήμανε ότι έως σήμερα πλήρωναν λίγα, ενώ τώρα θα πληρώνουν κανονικά.  Αναφέρθηκε εξάλλου στη φοροδιαφυγή και επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη επένδυση είναι η πάταξή της.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καθαρίστριες, είπε ότι  δεν έχουν απολυθεί και πως είναι στην κινητικότητα.

«Μου ήταν δυσάρεστο που μπήκαν σε αυτό το σχήμα αλλά θα ήταν ή αυτές ή εφοριακοί» είπε και τόνισε πως θα υπάρξει κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είπε ότι στο παρελθόν μεταξύ τους είχαν πάρα πολλές διαφορές όμως όπως ο ίδιος είπε, δεν φανταζόταν ότι θα ταίριαζαν τόσο πολύ.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες είπε ότι: «Μέχρι τον Ιούνιο δεν κουβεντιάζω τίποτα περί πολιτικών φιλοδοξιών, θα ήταν αναίδεια στην παρούσα στιγμή». 

Παρέμβαση Αλαβάνου και κόντρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του «Σχεδίου Β», Αλέκος Αλαβάνος, παρενέβη την ώρα της συνέντευξης και εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι η πολική λιτότητας  που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μια πολιτική που πίνει το αίμα του λαού.

«Είμαστε σε ακραία κατάσταση. Πρέπει να αισθανθείτε τον ελληνικό λαό. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο» είπε και πρόσθεσε ότι η  τρόικα δεν θα φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Απαντώντας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η χώρα θα έπρεπε πέρα από την τρόικα να προσαρμοστεί όσον αφορά τα ελλείμματά της και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ο ένας θα ελέγχει τον άλλο».

Κατηγόρησε εξάλλου τον κ. Αλαβάνο ότι θέλει να καταστρέψει τη χώρα, με τον επικεφαλής του «Σχεδίου Β» να απαντά ότι είναι ντροπή όλες οι χώρες να έχουν plan Β για το ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ και να μην έχει η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι η αλλαγή νομίσματος θα είναι μία ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ με τον κ. Αλαβάνο να ανταπαντά:  «Ντρέπομαι κ. Στουρνάρα όταν διαπραγματεύεστε με την τρόικα, με τους υπαλλήλους, δεν το αξίζει η Ελλάδα αυτό».

«Εγώ δεν ντρέπομαι που διαπραγματεύομαι με την τρόικα, θα διαπραγματευτώ και με το διάβολο για να σώσουμε τη χώρα» είπε ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζοντας ότι δεν φταίει η τρόικα για τη θέση που είμαστε, αλλά οι προηγούμενες ανεύθυνες πολιτικές.