Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, είναι όμως κάτι που συμβαίνει καθημερινά στις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους: ο ιδιώτης αφήνει το δημόσιο... στα «κρύα του λουτρού», το δημόσιο δεν αντικαθιστά τον ιδιώτη και όταν το έργο φτάνει στο μη περαιτέρω, ο ιδιώτης αποζημιώνεται για να συνεχίσει τη δουλειά που άφησε ατελή.

Μοιάζει μπερδεμένο...

Και είναι. Μόνο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου που υπέγραψαν δύο αντιφατικές αποφάσεις και πλήρωσαν 200.000 ευρώ μπόρεσαν να το καταλάβουν.

Ας προσπαθήσουμε κι εμείς να το ξεδιαλύνουμε:

Η αρχική συμφωνία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο νοσοκομείο, Παναγιώτη Κοσκινά, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέθεσε σε δύο εταιρείες έργα «ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ».

Οι δύο εταιρείες «μοιράστηκαν» το έργο και ξεκίνησε, η κάθε μία στο δικό της «κομάτι» την ανακαίνιση.

Λόγω διαφωνίας με τον επιβλέποντα μηχανικό που η Περιφέρεια όρισε, η μία εταιρεία άφησε το δικό της κομμάτι εργασιών «στη μέση». Ουσιαστικά άφησε «σύξυλη» την Περιφέρεια, η οποία με τη σειρά της διέλυσε τη σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία.

Το έργο έμενε επί σειρά μηνών ανολοκλήρωτο. Μεσολάβησε η αποπομπή - το Φεβρουάριο και με απόφαση του τότε υπουργού υγείας Ανδρεά Λυκουρέντζου- της διοικήτριας του νοσοκομείου, η οποία άφησε μέλη της Χρυσής Αυγής να «επιθεωρήσουν» το νοσοκομείο αναζητώντας αλλοδαπούς εργαζόμενους.

Από τότε πέρασαν 9 μήνες. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο έμεινε χωρίς διοίκηση και με τις σκαλωσιές της ανακαίνισης στημένες.

«Είχαμε μεγάλο κενό, τόσους μήνες χωρίς διοικητή αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα στο νοσοκομείο», λέει στο newpost ο πρόεδρος των εργαζομένων του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, Παναγιώτης Κοσκινάς.

Στις 2 Νοεμβρίου ορίστηκε ο νέος διοικητής.

«Μόλις είδα την κατάσταση, απευθύνθηκα στην Περιφέρεια πιέζοντας να βρεθεί τρόπος να ολοκληρωθούν οι εργασίες», λέει στο newpost ο Νίκος Χρόνης, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση.

Και η Περιφέρεια αναγκάστηκε, πια, να δράσει.

Τα χρονικά περιθώρια του ΕΣΠΑ

Όταν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι  «ξύπνησαν» κατάλαβαν κι ότι είναι αργά.

Στο τέλος του έτους λήγει η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, προκειμένου να μπορεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Τα χρήματα κινδύνευαν να χαθούν. Δεν υπήρχε χρόνος για νέο διαγωνισμό, ούτε καν για απευθείας ανάθεση. Έτσι βρέθηκε η έσχατη λύση: να αποζημιώσουν την εταιρεία που άφησε το έργο στη μέση προκειμένου να το ολοκληρώσει!

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

Εγκρίνει:

1. Την  ματαίωση της διάλυσης της σύμβασης αναδόχου «ΛΑΚΩΝ Α.Τ.Ε» του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ν. 3669/08.

2. Την αποζημίωση για θετικές ζημιές για την  ματαίωση της διάλυσης που προκλήθηκαν στον ανάδοχο από την διακοπή των εργασιών του έργου, συνολικού ποσού  204.157,14€, όπως αυτό υπολογίστηκε στο από 29-10-2013 πρακτικό της Επιτροπής του αρ. 63 παρ. 3 του Ν. 3669/08 .

3.  Τη διάθεση πίστωσης 204.157,14€ σε βάρος του προϋπολογισμού του έργου αρ. 2005 ΕΠ 0263 0284   «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», για την πληρωμή της ως άνω δαπάνης».

Στη σύσκεψη αυτή, υπήρξαν και Περιφερειακοί Σύμβουλοι που μειοψήφισαν:

«Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχε το περιθώριο να γίνει κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, αυτό που τελικώς αποφασίστηκε δεν είναι καθόλου σωστό και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου», λέει στο newpost ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ευάγγελος Γούργαρης.