Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σύγκρουση μέχρι τέλους με τον ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κατάθεση της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε στα χέρια του το απόγευμα την πολυσέλιδη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι αφού την μελέτησε προσεκτικά τηλεφώνησε στους συνεργάτες του και τούς έδωσε οδηγίες λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κεντρική ιδέα της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ είναι η φράση «καμία λέξη για την ταμπακέρα. Για όλα γαργάρα!».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είδε με ικανοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι τον κατονομάζει άνοιξε το κάδρο στο επίμαχο θέμα των υποβρυχίων και ουσιαστικά βάζει στον χορό όλους τους υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1998 έως και σήμερα.

Παρ' όλα αυτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωρίζει ότι όταν θα έρθει η ώρα της συζήτησης στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα επιδιώξουν να αποδομήσουν τον ίδιο για τους χειρισμούς του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας θυμίζοντας συγχρόνως και την εμπλοκή του στην υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ.

Επομένως ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει σε επίπεδο επιχειρημάτων να αποκρούσει την νέα επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ή να τραυματίσει τον Αλέξη Τσίπρα στην «μονομαχία πολιτικού ήθους» στην οποία τον έχει προκαλέσει, πάντα θα υπάρχει το επίπεδο των εντυπώσεων.

Και αυτό δεν είναι άλλο από την εικόνα που θα προσπαθήσει να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η σημερινή κυβέρνηση, τα στελέχη της και πρωτίστως ο αντιπρόεδρός της συνήψαν περίεργες συμβάσεις κι έκαναν ατυχείς και περίεργους χειρισμούς στο θέμα των υποβρυχίων.

Θα προβάλει επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ την λέξη «σκάνδαλο» για την υπόθεση με τα Ναυπηγεία πίσω από το οποίο -όπως θα πει- βρίσκεται ο κ. Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να τραβήξει πολύ δυνατά χαρτιά για να κερδίσει πολιτικά την συγκεκριμένη μάχη. Κοινώς θα πρέπει να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του εξυπηρετούν συμφέροντα με τα οποία "εφάπτονται εξ αντικειμένου", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην χθεσινή του ανακοίνωση και κυρίως να τα κατονομάσει.

Ουδείς γνωρίζει εάν ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να φθάσει ως εκείνο το σημείο. Ούτε βεβαίως σε ποιο βαθμό είναι αποφασισμένοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν στην ένταση τον πρόεδρό τους.

Η πρώτη επαφή του κ. Βενιζέλου με τους βουλευτές του αναμένεται τελικώς να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σε χθεσινή σύσκεψη συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι δεν έχει κανένα νόημα να συγκληθεί σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα γιατί πολλοί εξ αυτών πρέπει να βρίσκονται στην επιτροπή Οικονομικών. Έκριναν επίσης ότι το θέμα της αποστασίας βρίσκεται εκτός επικαιρότητας.

Ως εκ τούτου ΚΟ και Πολιτικό Συμβούλιο θα συγκληθούν πιθανότατα τις ημέρες συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια.