Το ζήτημα της επίτευξης του μνημονιακού στόχου των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους αποτελεί το θέμα της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το απόγευμα της Τρίτης.

«Κλειδί» για το γρίφο αποτελεί το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ενώ θα εξεταστεί και η λίστα των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του Δημοσίου.

Σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εκτός της πορείας των προαπαιτούμενων, καθορίστηκε η ημερήσια διάταξη του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων:

- Οι 4.000 απολύσεις που αποτελούν υποχρέωση της χώρας μέχρι τα τέλη του έτους. Εκτός των 2.000-2.500 απομακρύνσεων από την ΕΡΤ, στον τελικό αριθμό θα συνυπολογιστούν οι 700 απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες, οι 130 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν με την κατάργηση του ΤΕΟ, 300 επίορκοι και 500 υπάλληλοι που αποχωρούν για λόγους υγείας.

Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν οι μικροί και μεσαίοι οργανισμοί του Δημοσίου που απασχολούν από 1-30 εργαζομένους, οι οποίοι θα καταργηθούν με αποτέλεσμα να απολυθούν 200-300 εργαζόμενοι.

- Η επίσπευση της αξιολόγησης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Εκτιμάται ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ΝΠΙΔ και των Α.Ε του Δημοσίου που απασχολούν 32.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2014 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα απομακρυνθούν μετά την αξιολόγηση περίπου 2.500-3.000 υπάλληλοι με αιχμή τους οργανισμούς συγκοινωνιών από όπου εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν έως και 1.200 εργαζόμενοι, που θα κριθούν πλεονάζοντες, στο πλαίσιο των 11.000 απολύσεων που θα γίνουν το 2014.

Τέλος, η επιτάχυνση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων που θα προέλθουν από αξιολόγηση των δομών σε δήμους και περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση, την πρωτοβάθμια υγεία και τον ΕΟΠΥΥ καθώς και από το νέο κύμα συγχωνεύσεων νοσοκομείων αλλά και από ΝΠΔΔ.