Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Στα «κρύα του λουτρού» έμεινε χτες η Πολεμική Αεροπορία και η Αεροπορία Στρατού καθώς «πάγωσαν» με το δάχτυλο στην σκανδάλη! Πότε θα πατηθεί; Αναμένεται νεότερη διαταγή καθώς ο στόχος «εξαφανίστηκε».

Ακόμα γελάει η ανώτατη ηγεσία του Πενταγώνου με αυτό που έγινε χτες στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Συγκεκριμένα είχε προγραμματισθεί άσκηση με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα με βολές που θα γίνονταν από θαλάσσης αλλά και από αέρος. Μάλιστα για να παρακολουθήσουν αυτές τις πολύ σημαντικές βολές ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μαζί με τους τρεις άλλους αρχηγούς των Κλάδων είχαν επιβιβαστεί στη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Προτεραιότητα στο να βληθεί ο στόχος επιφανείας δόθηκε στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι εκτοξεύτηκε βλήμα επιφανείας - επιφανείας PENGUIN ΜΚ-2 MOD3 από τορπιλάκατο που ήταν πλησίον της περιοχής.Ο στόχος ήταν ένα παλιό παροπλισμένο ρυμουλκό.

Στον αέρα βρίσκονταν και μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 που άρον-άρον εξαπέλυσαν επίθεση με βλήματα αέρος - επιφανείας AGM-65 MAVERICK καθώς ο συγκεκριμένος στόχος άρχισε και έκανε... μπουρμπουλήθρες.

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ήταν ήδη στον αέρα αναμένοντας τη σειρά τους για να ρίξουν βόμβες καθοδηγούμενος με λέϊζερ είδαν μαζί με τους πιλότους των ελικοπτέρων Απάτσι το στόχο τους να βυθίζεται πριν αυτοί πατήσουν τη σκανδάλη.

Οι προηγούμενες βολές ήταν περισσότερο από ότι αναμένονταν αποτελεσματικές!

Ξαφνικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ενώ βρίσκονταν στη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» άρχισε να κοιτιέται με τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και με τον αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά.

Στο κόκπιτ του F-16 και των Απάτσι άρχισαν να κτυπούν ήχοι ειδοποίησης ότι ο στόχος... εξαφανίστηκε. Οι πιλότοι έμειναν κολλημένοι με το δάχτυλο στην σκανδάλη βλέποντας το στόχο τους να κάνει «μπουρμπουλήθρες».

Το αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν τελικά οι προγραμματισμένες βολές AGM 114 K1 HELLFIRE από τα ελικόπτερα απάτσι AH-64DHA και AH-64Α+ (APACHE) καθώς και η ρίψη κατευθυνόμενης με λέιζερ βόμβας GBU-12 , αφού εξαφανίστηκε ο στόχος (!).

Οι βολές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ θα επαναπρογραμματιστούν και θα εκτελεστούν το προσεχές διάστημα.