Να κάνουν το καθήκον τους κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προσφωνώντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μαζί με τους αντιπροέδρους της Ευρωβουλής και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων και τα στελέχη του προεδρείου, τον επισκέφθηκαν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Κάναμε το καθήκον μας. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους. Όχι μόνο να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά να πάρουν και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά» είπε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας

Ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει και πάλι ελκυστική και, όπως υπογράμμισε, «αυτό θα έρθει μόνο αν η απάντηση που θα δοθεί στην πράξη, από τους διαμορφωτές των αποφάσεων είναι “περισσότερη και δικαιότερη Ευρώπη”». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπονομευθεί η ευρωπαϊκή παρακαταθήκη Δημοκρατίας, ασφάλειας και αλληλεγγύης που οικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να «ενδώσουμε στις ολέθριες επιπτώσεις της οικονομικής στασιμότητας και της εθνικής περιχαράκωσης». Προσέθεσε επίσης, με αφορμή την κρίση εμπιστοσύνης που έχει επιφέρει στην ΕΕ η πολυεπίπεδη κρίση, ότι «οι ευρωπαϊκές ηγεσίες ίσως δεν έχουν συλλάβει το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης με αποτέλεσμα τη δημιουργία απογοήτευσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες που δεν βρίσκουν πάντα τον σωστό τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αν όχι την οργή τους -αν δει κανείς την άνοδο που σημειώνουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς, του λαϊκισμού του ευρωσκεπτικισμού». 

Απαντώντας ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και υπογράμμισε: «Θέλουμε μια καλύτερη Ελλάδα για μια καλύτερη Ευρώπη». Ανέφερε δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει την ελληνική Προεδρία.
Το προεδρείο της Ευρωβουλής συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και ο Α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Τραγάκης.