current views are: 1

26 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:11

ΠΑΣΟΚ: Ορατές οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυεθνικές του φαρμάκου

Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή το συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εκτοξεύει σε ανακοίνωσή της βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση για τα φάρμακα.

Δημοσίευση 16:11’
αρθρο-newpost

Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή το συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εκτοξεύει σε ανακοίνωσή της βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση για τα φάρμακα.

Συνεδρίασε σήμερα στη Βουλή το συντονιστικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να εκτοξεύει σε ανακοίνωσή της βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει με την κυβέρνηση για τα φάρμακα.

«Επί πέντε ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του για την ψήφιση μιας διάταξης, η οποία εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές του φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές και έφθασαν δυστυχώς εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ, και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για την δημόσια υγεία προκειμένου να “θολώσουν τα νερά” για τις επιλογές τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάσθηκαν θέματα όπως η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και τη διαφύλαξη της Κοινωνικής Συνοχής καθώς και το θέμα της μείωσης των φαρμάκων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Συγκεκριμένα:
 
Άμεση ανάγκη για μέτρα ανακούφισης των ανέργων και διαφύλαξης της Κοινωνικής Συνοχής. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει ενεργά και να ψηφίσει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014. Όμως παράλληλα με την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που διασφαλίζει και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, είναι αναγκαίο να
υιοθετηθούν άμεσα μέτρα που προωθούν την κοινωνική συνοχή, βοηθώντας τους μακροχρόνια ανέργους και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σημειώνουμε ότι η σοβαρή επιτυχία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, και οι ανάλογες σημαντικές προβλέψεις για το 2014, ενισχύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανεύρεση των σχετικών πόρων (παράλληλα με
το ΕΣΠΑ κλπ.).

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Οικονομικής Πολιτικής το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα επιτευχθεί καθ’ υπέρβασιν των στόχων που έχουν τεθεί, μπορεί να διανεμηθεί σε κοινωνικές παροχές.
 
Προτείνουμε κατά τη διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού και εμμένουμε στην άμεση υιοθέτηση μέτρων:
 
α) Ανακούφισης των ανέργων με: 

*Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 ωφελούμενους, που θα υλοποιηθεί εντός του 2014.
 
*Τη διεύρυνση του προγράμματος εισόδου στην αγορά εργασίας για 80.000 επί πλέον νέους.
 
*Την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που διατηρούν ή δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
 
*Την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
 
β) Αποκατάστασης αδικιών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής:
 
*Χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, χωρίς ηλικιακό όριο και εφόσον, βεβαίως, πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια.
 
*Επαναφορά του βασικού πλαισίου για την απονομή της σύνταξης των ανασφαλίστων υπερηλίκων, με τις αναγκαίες βελτιώσεις που αποτρέπουν την καταστρατήγηση και το καθιστούν δικαιότερο. Στην κατεύθυνση αυτή, η νέα ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει 5ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα, αντί της 20ετίας που προβλέπει η σχετική διάταξη του νόμου 4093/2012,που έχει οδηγήσει στην περικοπή των συντάξεων σε 30.000 περίπου υπερήλικες και την αφαίρεση του δικαιώματος για περίθαλψη.
 
*Ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη όλων των ανασφαλίστων μακροχρόνια ανέργων, επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και η, με εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχη κάλυψη για πολίτες που
αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία τους.
 
*Παράλληλα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των παροχών, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της επέκτασης του πλαισίου απονομής προσωρινής σύνταξης (3996/2011), καθώς και τη συνέχιση της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα των ΚΕΠΑ, καθυστερεί η επανεξέταση για τα άτομα με αναπηρία.

Μείωση τιμής φαρμάκων

Η πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη με την οποία μειώνονται οι τιμές σε 6.000 φάρμακα, απεδείχθη ιδιαίτερα σημαντική.

Επί 5 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του για την ψήφιση μιας διάταξης, η οποία εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές του φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές. Και έφθασαν δυστυχώς εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ, και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για την δημόσια υγεία προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» για τις επιλογές τους.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει απόλυτα στη θέση της καταλογίζοντας τις ευθύνες σ’ όσους αρνήθηκαν θετική ψήφο στη διάταξη για τη μείωση της τιμής των 6.000 φαρμάκων. Και καλούμε τον Υπουργό να μην δεχθεί την απαράδεκτη πρόταση του κ. Τσίπρα για την αναβολή ψήφισης της διάταξης (παραπομπή στις καλένδες). Και δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι ζητάμε από το Υπουργείο, και θα στηρίξουμε διάταξη ανάλογης μείωσης και για άλλα φάρμακα, ώστε να εξυγιανθεί πλήρως μια κατάσταση που υπονόμευε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία του εθνικού δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.), είναι βασική θέση του ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου ο όλος σχεδιασμός στηρίζεται σε νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τόσο το 2004, όσο και το 2011 (δημιουργία ΕΟΠΥΥ). Όμως ο διάλογος γι’ αυτή την μεταρρύθμιση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκφυλίζεται σε μια άγονη σύγκρουση για το αν θα υπάρξουν απολύσεις, όπως δυστυχώς γίνεται σήμερα.

Είναι ώρα ο Υπουργός να καταθέσει στο διάλογο την ολοκληρωμένη μελέτη – πρόταση για την Π.Φ.Υ., ώστε να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε την ποιοτική αναβάθμιση και την καθολικότητα των υπηρεσιών της προς του πολίτες. Σ’ αυτό το διάστημα καλό είναι να αποφεύγονται επί μέρους αναφορές που δημιουργούν γενικευμένη εργασιακή ανασφάλεια και κατά κανόνα δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Όπως και καλούμε τους γιατρούς, το προσωπικό, τους φορείς της Υγείας, να προσέλθουν με ευθύνη σ’ αυτόν τον διάλογο -και χωρίς αποφάσεις σύγκρουσης- αναζητώντας τις αναγκαίες συναινετικές λύσεις για τις ειδικότητες που θα χρειασθούν οι μονάδες της Π. Φ. Υ., και για τον τρόπο αξιολόγησης του προσωπικού που θα τις στελεχώσει. Όσο μας αφορά θα καταθέσουμε αναλυτικά και υπεύθυνα τις απόψεις μας.


σχετικα αρθρα