Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς - Ντία Μούλου

Η κινητικότητα στο Δημόσιο βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Εφικτή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πριν τη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία»,  δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε το Συμβούλιο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων.

Όπως αποφασίστηκε, σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών, ενώ στη συνάντηση θα υπάρξει ενημέρωση και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας άλλων 12.500 υπαλλήλων, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης πήρε παράταση από την τρόικα για τους πρώτους μήνες του 2014. Οι μετακινήσεις αυτές θα προέλθουν από τον ΕΟΠΥΥ, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Στη σημερινή συνάντηση, δόθηκε εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, για τα οποία να σημειωθεί ότι αφορά απολύσεις του 2014 και όχι του 2013 και δεν συνδέονται με το πρόγραμμα κινητικότητας.

Παράλληλα προχωρά η συζήτηση για την κάλυψη του στόχου άνω των 10.000 προσλήψεων, οι οποίες αφορούν στους τομείς της υγείας και ειδικότερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Κέντρα Υγείας σε παραμεθόριες περιοχές, της ασφάλειας (στο Λιμενικό για την καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων μεταναστών), του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. 

Στουρνάρας: Εφικτή η συμφωνία πριν την ανάληψη της προεδρίας

Προσπάθειες να επέλθει συμφωνία με την τρόικα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου καταβάλει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε πως επιθυμία του πρωθυπουργού είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι εφικτό.

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινή του δήλωση πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό όρο κατά δυο μονάδες». 

Όλοι θέλουν να μειωθούν οι φόροι, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος και αρνήθηκε πως η τρόικα πιέζει για αυξήσεις στη φορολογία.

Βενιζέλος: Βρισκόμαστε κοντά με την τρόικα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση επεσήμανε ότι «είμαστε κοντά σε όλα τα ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά στη διαπραγμάτευση με την τρόικα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα των ΕΑΣ και των πλειστηριασμών ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε πως στη σύσκεψη ενημέρωσε για την κατάσταση της Ρόδου και της Ψερίμου και μίλησε για επιτάχυνση των διαδικασιών και απάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Επίσης, ανακοίνωσε την άμεση εκταμίευση των χρημάτων για την αποκατάσταση των καταστροφών στα δύο νησιά με ένα ποσό 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, 160.000 ευρώ από το υπουργείο Εργασίας και 50.000 ευρώ από την Πολιτική Προστασία.