Παρεξηγήσιμη έως προσβλητική μπορεί να θεωρηθεί η παρότρυνση από τον αντιπρόεδρο της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών, Βρετανό ευρωβουλευτή Geoffrey Van Orden να ασκήσει η Αθήνα επιρροή στη Λευκωσία για να εξευρεθεί μία λύση στο Κυπριακό. Και όπως είπε ο Geoffrey Van Orden το ίδιο να πράξει και η Άγκυρα στα κατεχόμενα. 

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση  της προπαρασκευστικής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κομμάτων εν όψει της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. 

Απαντώντας ο Δ. Αβραμόπουλος στον Geoffrey Van Orden είπε: «Είναι σημαντικότατος ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή. Ένας ακόμα λόγος μπροστά στα νέα δεδομένα για να ασκηθεί πλέον πίεση προς όλες τις πλευρές, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την εξεύρεση μίας λύσεως. Η Ελλάδα δεν ασκεί επιρροή επάνω στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η Άγκυρα ασκεί επιρροή επάνω στους Τουρκοκύπριους και στα εκεί στρατεύματα κατοχής. Εμείς στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αξιών και αρχών που διέπουν την λειτουργία, την ύπαρξη και τη προοπτική της μεγάλης Ευρωπαϊκής νέας μας χώρας». 

Ο νυν υπουργός Άμυνας και πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν μπορούσε να δεχτεί με βάση τις δηλώσεις του Βρετανού   ευρωβουλευτή Geoffrey Van Orden ότι η Κύπρος δεν είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν έχει δική της βούληση και εξωτερική πολιτική. Η Λευκωσία δεν είναι αποικία της Ελλάδος. Επιπλέον είναι γνωστά τα φιλοτουρκικά αισθήματα της Αγγλίας και αυτά δεν μπορούν  να υποχρεώσουν την Ελλάδα να πιέσει την Λευκωσία να δεχτή μη δίκαιη λύση στο Κυπριακό ζήτημα. 

Αναφερόμενος  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην υιοθέτηση ουσιαστικής κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής στην Ε.Ε. και τον ρόλο της Ελλάδας δεν δίστασε να πει ότι: «Η χώρα μας είναι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης. Εμείς δεν έχουμε γείτονά μας το Λουξεμβούργο. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι μία πολύ δύσκολη περιοχή όπου πολλές φορές εκδηλώνονται λαϊκισμοί, εθνικισμοί, ακόμα και τάσεις επιστροφής στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να είναι ασφαλή. Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή, παρά τη δημοσιονομική συγκυρία και τις επιπτώσεις της και στον αμυντικό τομέα, ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα, παρά το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι περικοπές έχουν φτάσει στο 50%». 

Γ.Κοκ.