Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στο φουλ ανεβάζει τις μηχανές η κυβέρνηση, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου, καθώς η χώρα μπαίνει σε ρυθμούς Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Η εντολή που έχει δώσει ο κ. Σαμαράς στους υπουργούς του, είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, ει δυνατόν μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ώστε να εκταμιευτούν απρόσκοπτα οι δόσεις που προβλέπονται μέχρι τα τέλη του χρόνου και η Ελλάδα να αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου, χωρίς οποιοδήποτε βάρος στις πλάτες της.

Με βάση το σχεδιασμό αυτό, το επόμενο χρονικό ορόσημο είναι ο Απρίλιος, οπότε και θα δημοσιευτούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2013. Με βάση αυτά και την αναμενόμενη επίσημη καταγραφή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα διαπραγματευτούν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τους Ευρωπαίους, έναν μετά τον άλλον, να δηλώνουν δημόσια, ότι τότε θα πρέπει να μείνουν και αυτοί «προσκολλημένοι στις δεσμεύσεις τους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο κ. Σαμαράς πάντως και το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλο βάρος στην επίτευξη πλεονάσματος γιατί εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα βαρύ διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους δανειστές μας, δίνει και τη δυνατότητα στην παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις και αποκατάσταση αδικιών σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Στόχος, είναι να αντιστραφεί το κλίμα και στο εσωτερικό της χώρας, μέσα στην κοινωνία, με τους πολίτες να μπορούν να δουν πλέον χειροπιαστά αποτελέσματα από την προσπάθεια και τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι μεγάλες επενδύσεις που ανακοινώθηκαν χθες, της Coca Cola και της Nokia στη χώρα μας, αλλά και οι 10.000 προσλήψεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στη μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι προσλήψεις αυτές, που γίνονται με βάση τη συμφωνία με την τρόικα για τις απολύσεις, θα αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό και θέσεις που δεν θα καλυφθούν από την κινητικότητα. Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν είτε από τους ήδη επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που καλύπτουν τα κριτήρια (10.000 είναι οι αδιόριστοι επιτυχόντες), είτε από νέες προκηρύξεις που θα δημοσιεύσει η ανεξάρτητη αρχή.

Οι θέσεις όπου θα γίνουν οι προσλήψεις θα είναι στους τομείς της Υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Κέντρα Υγείας κυρίως παραμεθόριων περιοχών), της Ασφάλειας (αστυνομικοί και κυρίως λιμενικοί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης), στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανάγκες σε προσωπικό δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν, θα καλυφθούν μέσω της κινητικότητας εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στόχος είναι το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις και να αφορά πραγματικά την κάλυψη αναγκών και την καλύτερη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών.

Για το νέο κύμα κινητικότητας, το οποίο έχει πάρει σιωπηρή παράταση από την τρόικα ως τους πρώτους μήνες του 2014, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με πηγές του υπουργείου να αναφέρουν ότι οι δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθουν οι 12.500 εργαζόμενοι που θα μπουν στο καθεστώς αυτό, θα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, κυρίως μέσω ανταλλαγής email, θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά ζητημάτων που εκκρεμούν, όπως οι απολύσεις, οι πλειστηριασμοί και τα Αμυντικά Συστήματα.

Ο αριθμός για τις απολύσεις (4.000 μέχρι τα τέλη του έτους), θα συμπληρωθεί με τους 2.000 της ΕΡΤ, τους περίπου 500 που θα αποχωρήσουν επειδή αντιμετωπίζουν διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας, 600-700 από το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας (ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ), 300 επίορκους, 125 του ΤΕΟ, ενώ οι υπόλοιποι θα προέλθουν από μικρού και μεσαίου μεγέθους νομικά πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που απασχολούν ως 30 υπαλλήλους.

Για το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στη θέση της, σχεδιάζοντας εθελουσία έξοδο για περίπου 600 εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα προσμετρηθούν στις απολύσεις και επιμένοντας στην εξαγωγική λειτουργία της εταιρίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και για το θέμα των πλειστηριασμών, κυβέρνηση και τρόικα βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, χωρίς να έχουν μεταβληθεί οι ελληνικές θέσεις.

Στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίστηκε και η επανατοποθέτηση 2.858 δημοτικών αστυνομικών σε 5 υπουργεία. 1.536 θα τοποθετηθούν στην ΕΛ.ΑΣ., 758 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως φύλακες σε σωφρονιστικά καταστήματα, 382 στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης, 30 θέσεις στη Δίωξη Παραεμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και 152 στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.