Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία στα φάρμακα που φέρνει το υπουργείο Υγείας έχει οδηγηθεί στα άκρα τις τελευταίες μέρες με εκατέρωθεν εγκλήσεις και αντεγκλήσεις περί σχέσεων διαπλοκής με εγχώριες και πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες. 

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε επιστρατεύοντας τον Πρόεδρό του αλλά και στελέχη επιφορτισμένα με τον χώρο της υγείας ζήτησε αναβολή της ψήφισης και δεκαήμερη διαβούλευση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για επικοινωνιακά κολπάκια και παιχνίδια τον υπουργό Υγείας και έκανε λόγο για «εξυπηρέτηση του ολιγοπωλίου των πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας».

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα πως αναμένει μια απάντηση για να συναντηθούν ώστε να τον «ενημερώσει αυτόν και τους συνεργάτες του για κάθε γραμμή της τροπολογίας» και όπως είπε ο υπουργός υγείας να «διασώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα ιστορικό λάθος». 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε μάλιστα ότι όταν «βγει το νέο δελτίο τιμών, προκαλώ τους Έλληνες πολίτες και τους ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ, να πάνε σ΄ ένα φαρμακείο και να διαπιστώσουν εάν θα αγόραζαν τα φάρμακα στην τιμή Σαμαρά στην φθηνή τιμή ή στην τιμή Τσίπρα που θα είναι η ακριβή. Όποιος θέλει ας πληρώνει την τιμή Τσίπρα».

Στην επί της ουσίας συζήτησης για το φάρμακο ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη τύπου μεταξύ άλλων επεσήμανε πως η τιμολόγηση πρέπει να γίνεται με διαφανή κριτήρια.  ενώ ζήτησε η μείωση της τιμής να αφορά και τα on patent φάρμακα.

Επιπλέον απαίτησε να προστατευτεί η τιμολόγηση των φθηνών φαρμάκων «που με το ζόρι στέκονται στην αγορά, αλλά είναι απαραίτητα και η εξαφάνισή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω του φαινομένου της υποκατάστασης και μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων να είναι υποχρεωτική η αναγραφή των φαρμάκων αυτών και να πηγαίνουμε σταδιακά εκεί που πρέπει και με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα».

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Υγείας επεσήμαναν πως η ρύθμιση αυτή επί της ουσίας διατηρεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλίζονται οι χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης τους προσθέτοντας πως αυξήσεις δεν θα επιτρέπονται αλλά μόνον μειώσεις τιμών. 

Επιπλέον αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιες μειώσεις τιμών τόνιζαν πως ενέχει ένα σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων για δύο λόγους. Οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται για να καθοριστούν οι τιμές σε 16 χώρες παγκοσμίως.

Όπως εξηγούν σε κάθε μείωση κατά 10% των τιμών στην Ελλάδα η φαρμακευτική βιομηχανία έχει απώλεια παγκοσμίως 2 δισεκατομμύρια δολάρια και έτσι για να προστατεύσει αυτές τις πωλήσεις θα αποσύρει τα φάρμακα από την Ελλάδα, όταν οι τιμές μειωθούν απότομα.

Τέλος επεσήμαναν πως όταν τα φάρμακα γίνονται πολύ φθηνά με οριζόντιες περικοπές οι χονδρέμποροι τα εξάγουν σε άλλες χώρες και δημιουργούνται ελλείψεις, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος και πάλι απόσυρσης από τις εταιρείες προκειμένου να προστατεύουν τις πωλήσεις τους σε άλλες ακριβότερες αγορές.