Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Τα πενιχρά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκαρντ παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Επίτροπος για θέματα φορολογίας κ. Σεμέτα όταν ρωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή εάν είναι «ικανοποιημένος με την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και την έρευνα της λίστας Λαγκάρντ».

«Θα καλούσα τις αρμόδιες εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση. Δική τους είναι η αρμοδιότητα» απάντησε ο ευρωπαίος επίτροπος και αναφερόμενος στην λίστα Λαγκαρντ τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευθύνη για να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους.

«Προφανώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ένας σημαντικός, ισχυρός θεσμός αλλά είναι τελικά τα κράτη-μέλη αυτά τα οποία πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες, τις πληροφορίες που έχουν σε εθνικό επίπεδο είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σεμέτα. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια δικαστική διαδικασία σε ένα εθνικό δικαστήριο για  συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Το ζήτημα αυτό αφορά πληροφορίες οι οποίες πρέπει εποικοδομητικά να χρησιμοποιηθούν από τις εθνικές αρχές.

Τις πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια του εθνικού δικαστικού συστήματος. Θα καλούσα λοιπόν τις αρμόδιες εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση για το ζήτημα αυτό. Δική τους πάντως είναι η αρμοδιότητα».

Ο Νίκος Χουντής  στην ερώτησή του έθεσε το θέμα «της απροθυμίας των ελληνικών αρχών να πατάξουν αποτελεσματικά τη μεγάλη φοροδιαφυγή και της ταυτόχρονης «ληστρικής» φορολογικής επίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα» και κατέληξε λέγοντας:

«Έχω μπροστά κύριε Επίτροπε, μια απάντηση της Κομισιόν από τις 2 Δεκεμβρίου 2011, για τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής. Στην απάντησή της η Κομισιόν, ξεκινούσε με την διαπίστωση ότι "η επιτυχία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αποτελεί κρίσιμο στοιχείο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής" και ανέφερε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Θέλω να σας πω ότι από τα 54.000 εμβάσματα που έγιναν από έλληνες καταθέτες προς το εξωτερικό για την τριετία 2009-2011, ύψους 22 δισ ευρώ και τα οποία έπρεπε να ελεγχτούν, μέσα σε 2 χρόνια έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι μόνο για δύο φορολογούμενους.

Δύο χρόνια μετά την διαπίστωση της Κομισιόν ότι δεν είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και ενώ την ίδια στιγμή  οι φτωχοί άνθρωποι διαλύονται στην Ελλάδα από τα πρωτοφανούς αγριότητας ληστρικά φορολογικά μέτρα».