Το 2014 θα είναι η χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Ελλάδα από χώρα της κρίσης μετατρέπεται σε «χώρα της ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι η χώρα «βιώνει σήμερα την αλλαγή του αναπτυξιακού της προτύπου», το οποίο, όπως τόνισε, θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια.

Η εικόνα του νέου οικονομικού προτύπου, όπως την περιέγραψε ο υπουργός θα είναι: μικρότερο κράτος, αλλά αποτελεσματικότερο, αυξημένη ιδιωτική πρωτοβουλία με στιβαρούς εποπτικούς μηχανισμούς, κράτος σε πλήρη παραγωγική διαδικασία και επιδοματική πολιτική σε όσους όντως το έχουν ανάγκη.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας ότι «όπως ο προϋπολογισμός του 2013 αποδεικνύεται  πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είχαμε προβλέψει, αυτός του 2014 θα είναι της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαμήνου του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ. «Αυτό αποτελεί σταθερή βάση για την επόμενη χρονιά», πρόσθεσε.