Για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον κ. Γκουρία ως έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας «ο οποίος αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά τα προβλήματα της Ευρωζώνης, τα προβλήματα της Ελλάδας και βοηθάει με κάθε τρόπο να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξεπεράσουμε την κρίση». 

«Το σημερινό του μήνυμα είναι πως το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και οι δυνατότητες αποκλιμάκωσής του είναι σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να δει κανείς δια γυμνού οφθαλμού.
 
Αυτό είναι ένα πρόσθετο, πολύ συγκεκριμένο και αισιόδοξο μήνυμα για τον ελληνικό λαό. Είναι μια έμπρακτη αναγνώριση των μεγάλων θυσιών και των μεγάλων προσπαθειών του ελληνικού λαού. Είμαστε πραγματικά στη φάση της εξόδου από την κρίση, στη φάση της αλλαγής. Πρέπει να επιμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία τόνισε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο πως θα υποβάλλει στους Υπουργούς Στουρνάρα, Μητσοτάκη και Χατζηδάκη, τρεις Εκθέσεις. Η πρώτη είναι μια πλήρης οικονομική Έκθεση για την Ελλάδα, η δεύτερη μια οικονομική Έκθεση σχετικά με τον ανταγωνισμό και η τρίτη μια Έκθεση Προόδου που θα υποβληθεί στην πλήρη μορφή της τον Ιανουάριο σχετικά με τη δημόσια διοίκηση και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
 
«Ως εκ τούτου, είμαστε πολύ δραστήριοι στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα αλλά και εργαζόμαστε προς όφελος της Ελλάδας. Υποβάλαμε, επίσης, μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με κοινωνικά ζητήματα καθώς και μια ολοκληρωμένη Έκθεση σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» ανέφερε ο κ. Γκουρία.
 
Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ ανέφερε ότι είναι πάντα ανοικτός στις υποδείξεις της ελληνικής Κυβέρνησης και αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. «Μόλις είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, σκοπός της οποίας ήταν να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες και πώς αυτές θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ υλοποιηθεί: υπήρξε μια δραματική βελτίωση στους τρέχοντες λογαριασμούς της Ελλάδας, οι οποίοι κατέγραφαν έλλειμμα περίπου 10%, ενώ τώρα έχει επέλθει ισορροπία. Υπήρξε, επίσης, μια τεράστια αλλαγή στη δημοσιονομική κατάσταση που είχε επιδεινωθεί δραματικά, όπως γνωρίζετε, και η οποία αποτελεί την γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων στην Ελλάδα, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά και καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε.
 
Επίσης σύμφωνα με τον κ. Γκουρία είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέκτησε την ανταγωνιστικότητα της, «την οποία είχε απωλέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς οι μισθοί ήταν υψηλότεροι από την παραγωγικότητα, τη στιγμή που σε πολλές άλλες χώρες η παραγωγικότητα ήταν υψηλότερη από τις μισθολογικές συμβάσεις. Τώρα αυτό το πρόβλημα επιλύθηκε. Και έχει αρχίσει μια διαδικασία σύγκλησης που βέβαια αποφέρει καρπούς. Και γι’ αυτό το λόγο οι τρέχοντες λογαριασμοί σας οδεύουν προς εξισορρόπηση».
 
Τέλος, ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε στη «ζωή μετά το χρέος». «Υπάρχουν ζητήματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Και εργαζόμαστε με την ελληνική Κυβέρνηση επί αυτών των ζητημάτων. Όταν όλα τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα, το χρέος και η Τρόικα και όλα τα προβλήματα επιλυθούν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσιες πολιτικές οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής του ελληνικού λαού στο άμεσο μέλλον, την επούλωση των πληγών που άφησε αυτή η επίπονη περίοδος και τη δημιουργία συνθηκών ευνοϊκών για περισσότερο ανταγωνισμό, περισσότερη ευημερία για τον ελληνικό λαό τα επόμενα χρόνια» κατέληξε.