Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τη δυσκολία της θεωρίας, να κλείσει δηλαδή εγκαίρως η διαπραγμάτευσης, από την πράξη διαπίστωσαν για άλλη μία φορά χθες οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη μακρά συνάντηση που είχαν, παρουσία και του Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη αποδοχή των θέσεων της τρόικας για απολύσεις και πλειστηριασμούς στο κόμμα του, βάζοντας ουσιαστικά «πάγο» στις συμβιβαστικές, αλλά σε κάθε περίπτωση πολιτικά επίφοβες, συμβιβαστικές λύσεις που εξέταζαν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Πάντως, στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, για το οποίο ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε την κατάργηση της πρόβλεψης για γνωμοδότηση και βέτο του υπουργού Εργασίας, προς τη γραμμή Βενιζέλου κλίνει και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κυρίως διότι, όπως έλεγαν πηγές του Μαξίμου, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις.

Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση για τους πλειστηριασμούς καθώς πηγές του οικονομικού επιτελείου έκαναν αργά χθες βράδυ λόγο για σκλήρυνση της στάσης του ΠΑΣΟΚ.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε ενοχλημένος τόσο με την αναφορά Στουρνάρα στο υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, που έγινε κατά τη διάρκεια αυτής της... περιβόητης συνέντευξής του στο Μέγκα, όσο και με τις διαρροές από το υπουργείο Ανάπτυξης για τα εισοδηματικά κριτήρια εις ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ακινήτων τα οποία ήταν ιδιαιτέρως χαμηλά (σ.σ. περί τις 23.000 – 25.000 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

Το διπλό μέτωπο του Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, βρίσκεται απέναντι σε ένα διπλό μέτωπο. Αφενός η τρόικα και η πίεση του διεθνή παράγοντα για γρήγορη συμφωνία, όπως φάνηκε και κατά τη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ την Παρασκευή, αφετέρου οι πεπερασμένες αντοχές όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ αλλά και της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι βέβαιον ότι θα αντιδράσει σε ρυθμίσεις που προκαλούν κοινωνική αναταραχή.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευσης καθώς εκτιμά ότι από την αρχή του έτους με την Προεδρία της Ε.Ε. και, στη συνέχεια, τον Απρίλιο με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορέσει να αλλάξει υπέρ του το κλίμα.

Και αυτό θα συμβεί όχι γιατί οι ευρωπαίοι θα δώσουν γρήγορα την ελάφρυνση του χρέους αλλά γιατί ο ίδιος, βάσει της συμφωνίας με την τρόικα, θα μπορεί να ανακοινώσει τις πρώτες, έστω και συμβολικές, αυξήσεις σε συνταξιούχους και άλλες ευαίσθητες ομάδες και, συνεπώς, να δώσει μήνυμα ότι αφήνεται πίσω, αργά αλλά συστηματικά, η μνημονιακή εποχή

Στον αντίποδα δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις αντιδράσεις και τις αντοχές τόσο των δικών του βουλευτών όσο, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ. Και τούτο διότι είναι πιο εύκολο οι γαλάζιοι να βάλουν πλάτη στον Πρωθυπουργό ελπίζοντας ότι θα ανακάμψουν από την άνοιξη. Το ΠΑΣΟΚ, πάλι, δεν μπορεί να έχει υψηλές προσδοκίες καθώς εμφανώς μοιράζεται το κόστος με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά παραμένει εκτός του πεδίου διανομής των όποιων πολιτικών ωφελειών.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν αποκλείεται να ξανασυναντηθούν την προσεχή Δευτέρα, όταν και κανονικά αναμένεται να αφιχθεί η τρόικα στην Αθήνα. Στο μεσοδιάστημα, ο μεν Γ. Στουρνάρας θα επιχειρήσει να στρώσει το χαλί της συνεννόησης με τους ελεγκτές, ο δε Σαμαράς να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο...