Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ προσπαθεί να ισορροπήσει η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έχει αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να αποφασίσει με ποιον να συμμαχήσει, ενώ εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της διακυβέρνησής του.

Η σύγκρουση των δυο διαφορετικών οικονομικών σχολών, ως προς τη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για φιλέτα της χώρας στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, φέρνει την Αθήνα σε δυσχερή θέση, από πολλές πλευρές.

Με το πρόσφατο ταξίδι στο Βερολίνο ενισχύθηκε εκ νέου η ελληνογερμανική σχέση, μετά από μια περίοδο απόστασης, αφού ο Αντ. Σαμαράς έριχνε υπερατλαντικές γέφυρες.

Η απόφαση για συνεργασία με την Γερμανία ήταν δεδομένη από την πρώτη στιγμή της πρωθυπουργίας του και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τις σχέσεις των δυο χωρών, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και βάζοντας την γερμανική κυβέρνηση για τα καλά στο παιχνίδι της ελληνικής οικονομίας.

Οι Γερμανοί είχαν -και έχουν ακόμα- κάνει αποικία τους (ή προτεκτοράτο εάν προτιμάτε) την Ελλάδα και οι εντεταλμένοι της Καγκελαρίας στην Αθήνα, όπως ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, αλλά ακόμα και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force), δρουν και συμπεριφέρονται ως κατακτητές της χώρας και οι υπουργοί κινούνται και συμπεριφέρονται ως υποτελείς.

Παράλληλα, στην χώρα ήρθαν τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα (think tanks) για να βρουν τα νέα πολιτικά ταλέντα και να συνάψουν σχέσεις συνεργασίας με πολιτικούς, κυρίως της νεώτερης γενιάς, ενώ εντόπισαν και πρόθυμους δημοσιογράφους από τα ελληνικά ΜΜΕ για να μεγαλώσουν την επιρροή τους.

Η Αθήνα, ανέμενε πολύ καιρό θετικά νέα από την Καγκελαρία. Αυτά δεν ήρθαν, αλλά όπως λένε από το Μαξίμου μετά το πρόσφατο ταξίδι τα καλά έρχονται και αυτά αφορούν την έναρξη της συζήτηση για τη βιωσιμότητα του μεγάλου χρέους τον προσεχή Απρίλιο, πριν από τις ευρωεκλογές, όπως ήθελε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό μένει να φανεί.

Η ψυχρή περίοδος

Κατά καιρούς η Αθήνα μετέβαλλε σταδιακά την στάση της, κάτι όμως που δεν γινόταν ευκρινώς διακριτό, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινή γνώμη να μην το αντιληφθεί, αν και τα διάφορα κέντρα και οι πρεσβείες είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης.

Ο Σαμαράς αποφάσισε, μετά από πάρα πολύ καιρό να αλλάξει, όχι ριζικά, αλλά με προσεκτικά βήματα, την στρατηγική του, δίνοντας περισσότερο υπερατλαντικό χρώμα. Ο Πρωθυπουργός φέρεται μια περίοδο να επένδυε περισσότερο στη στήριξη των ΗΠΑ, μην ξεχνώντας όμως ότι και οι Γερμανοί είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα και άρα η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς.

Μετά την προ μηνών κίνηση να αποχωρήσει η Ρωσική Gazprom από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η απόφαση του Σαμαρά να συνεργαστεί η ΔΕΣΦΑ με τον ΤΑΡ που επελέγη πρόσφατα από την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν ως η βέλτιστη διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, άνοιξε ο δρόμος για τις ΗΠΑ.

H πολυπόθητη πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο ήρθε και ο Σαμαράς πήγε και είδε τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου στην Ουάσινγκτον. Είχε προηγηθεί έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και δόθηκαν πολλές εξηγήσεις στην αμερικανική πλευρά που μέχρι τώρα είχε επιδείξει μια πολύ προσεκτική στάση έναντι της Ελλάδας.

Τότε ο Σαμαράς ανέμενε την ένθερμη στήριξη των ΗΠΑ, επιλέγοντας όπως φαίνεται, τη στρατηγική συμμαχία με την αμερικανική πλευρά, αλλάζοντας σταδιακά την πορεία του. Μάλιστα δεν ήταν τυχαίο ότι πήγε και πάλι στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο όπου είδε επιχειρηματίες και επίδοξους επενδυτές, προσδοκώντας την έλευση του δολαρίου.

Το σίγουρο είναι ότι εισήλθαμε σε μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση από πολλές πλευρές και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει εάν η Αθήνα θα κερδίσει, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι θα ανοίξουν για τα καλά και τα εθνικά θέματα, Κυπριακό (σχέδιο Ανάν ΙΙ και Σκοπιανό, αλλά και ΑΟΖ σε συνδυασμό με την Τουρκία).