Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Ολοι εναντίον όλων». Με τη φράση αυτή έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος  του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό προσθέτοντας ότι «πλέον όλα θυμίζουν ρωμαϊκή αρένα, ο μόνος που λείπει είναι ο αυτοκράτορας για να υψώσει ή να κατεβάσει τον αντίχειρα». Η εικόνα όπως περιγράφεται δεν απέχει απο την πραγματικότητα, αφου πλέον τα "σπαθιά έχουν βγεί απο τα θηκάρια" και αυτό δεν αφορά μόνο την πολιτική αντιπαράθεση. 

Επεκτείνεται και στο χώρο της οικονομίας, ο οποίος επιδιώκει να βρει «νέο βηματισμό» στο σκηνικό που διαμορφώνεται, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια πρωτοφανής για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά, «στροφή» παραδοσιακών οικονομικών παραγόντων απο τον εναγκαλισμό με τις μέχρι χθες πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες πλέον αντιμετωπίζουν με έντονη καχυποψία, αν όχι απορριπτική διάθεση. 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συνομιλούν με εκπροσώπους οικονομικών ομάδων διακρίνουν δύο τάσεις: 

Η πρώτη έχει σημείο αναφοράς τους νέους επιχειρηματίες οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους από το κυβερνητικό σχήμα και κυρίως την έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αντιμετωπισθεί η κρίση, πέρα από τη συνήθη πρακτική των φόρων. «Χωρίς σχέδιο οδηγούμαστε σε μαρασμό αν όχι σε καταστροφή» φέρεται να είπαν σε πρόσφατη συνάντησή τους με παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων με την κυβέρνηση. 

Η δεύτερη αφορά τους «παραδοσιακούς» επιχειρηματίες. Το πεδίο εδώ παρά τα θρυλούμενα δεν διακρίνεται από την κλασσική ομογενοποίηση του παρελθόντος. Οι παλιές «συμφωνίες κυρίων» που σηματοδοτούσαν την έστω στρεβλή ανάπτυξη, δεν φαίνεται σήμερα να ισχύουν. «Οσο η πίτα μικραίνει τόσο βγαίνουν στην επιφάνεια οι αντιθέσεις», υποστηρίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον έχουν δίκιο στη διαπίστωσή τους. Το «πολιτκό σαβουάρ βιβρ» που διακρίνει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις της Κουμουνδούρου με τον ΣΕΒ και η παραδοχή απο την πλευρά του οτι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, ας το κατανοήσουμε» με αφορμή τη θεωρία... των δύο άκρων, εκτιμάται ότι πλέον το κλίμα έχει ομαλοποιηθεί και κυρίως δεν το διακρίνει «αμοιβαία καχυποψία και αρνητισμός». 

Στο ενδιάμεσο των «δύο» κινείται ένα υπο διαμόρφωση στρώμα νέων ανθρώπων, το οποίο κινείται μεταξύ νέων τεχνολογιών, πρότυπων και πρωτότυπων βιοτεχνικών - αγροτικών δραστηριοτήτων, το οποίο φαίνεται να έχει αποθέσει τις ελπίδες του στην «πολιτική αλλαγή», αφου η γραφειοκρατία, οι «περίεργες» συναλλαγές, οι «μαϊμού» χρηματοδοτήσεις, και τελικά η επανάληψη ενος «εγκληματικού παρελθόντος» τους προκαλεί «απέχθεια προς καθε τι δοκιμασμένο». 

Αυτό που σημειώνουν τα στελέχη του κόμματος είναι «η αλλαγή όχι μόνο στο τρόπο αντιμετώπισης του ΣΥΡΙΖΑ, όσο στο γεγονός οτι αλλάζει ο τρόπος προσέγγισης της οικονομίας», δηλαδή απο στατικό, επιδοτούμενο και αδιαφανές μέγεθος, σε διαρκώς εξελισσόμενο και προσαρμοζόμενο στην πραγματική οικονομία. Και αυτή τη νέα κατεύθυνση «πρέπει να επεξεργαζόμαστε διαρκώς» επισημαίνουν τα στελέχη του κόμματος, τα οποία δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους απο την αποδοχή των οικονομικών προτάσεων του κόμματος.

Ομως ταυτόχρονα εκφράζουν και την αγωνία τους, η οποία κυρίως εστιάζεται " στο τι θα κληρονομήσουν την επαύριο των εκλογών". Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δεν περισσεύει, αντίθετα πιέζει ασφυκτικά τα οικονομικά στελέχη προχωρούν σε "διορθώσεις" επι μέρους τμημάτων του οικονομικού προγράμματος αφου όπως τονίζουν " το πρόγραμμά μας επικαιροποιείται διαρκώς, οι βασικές του όμως αρχές παραμένουν ισχυρές και αδιαπραγμάτευτες".