Άλλη μία σφοδρή κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με την εφημερίδα «Τα Νέα», να απαντά στα περί «διαστρέβλωσης» που της καταλόγισε η πρόεδρος του Die Linke και την Κουμουνδούρου αργά το βράδυ να αμφισβητεί ευθέως την εφημερίδα σε άλλο ένα μεταξύ τους επεισόδιο.

Η πρόεδρος του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωκοινοβούλιο τοποθετήθηκε χθες σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους,  λέγοντας ότι «το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τους γερμανούς πολίτες».

Σύμφωνα με ηχητικό που δημοσίευσε ο ιστότοπος των «Νέων» η κυρία Τσίμερ ανέφερε στις επίμαχες δηλώσεις της:

Θα ήθελα πολύ να ξέρω: Το κούρεμα για το οποίο μιλάτε και το οποίο ζητάτε είναι ένα γενικό κούρεμα, χωρίς να να σας ενδιαφέρει τι είναι εκείνο που μπορεί να περάσει σε πόλιτες άλλων χωρών της Ε.Ε.; Αξιολογείτε το χρέος; κάνετε μία διάκριση ανάμεσα στο νομιμοποιημένο και μη νομιμοποιημένο χρέος; σε ανήθικο χρέος; Λέτε στη συνέχεια- αφού έχετε αξιολογήσει αυτό που έχετε μπροστά σας- πώς θα απομειωθούν βιώσιμα τα νομιμοποιημένα χρέη και μάλιστα με τρόπο ώστε να υπάρχει μια βιώσιμη κοινωνικά και οικολογικά ανάπτυξη; Υπάρχει τέτοια πρόβλεψη; Ή υπάρχει μόνο η γενική  διατύπωση, "θέλουμε" κούρεμα";

Σας το λέω καθαρά ως εκπρόσωπος του κόμματος "Αριστερά" που συζητά τόσο με πολίτες της Ελλάδας που είναιστο χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης όσο και με πολίτες της Γερμανίας που ζουν από το κοινωνικό επίδομα: Για ένα τέτοιο γενικό κούρεμα δε θα βρείτε καμία υποστήριξη. Γι' αυτό η παράκλησή μου: Μην επιλέγετε τα εύκολα, συγκεκριμενοποιήστε το, κάντε κριτική για όσα σας φορτώνουν χωρίς να είστε υπεύθυνοι αλλά κάντε και τη δουλειά σας, κάντε τα "μαθήματά" σας Και αφού κάνετε τη δουλειά σας θα έχουμε τα καλύτερα επιχειρήματα για να ζητήσουμε περισσότερη αλληλεγγύη από άλλες χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στο ηχητικό των «Νέων» κάνοντας λόγο για «λαθροχειρία» και «επιλεκτική μεταδόση» παραθέτοντας συγκεκριμένα σημεία.

Νωρίτερα, η ίδια κατηγόρησε «Νέα» και «Έθνος» ότι διαστρέβλωσαν τις δηλώσεις της, ενώ «φωτογράφισε» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για διαρροές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει τη σκυτάλη και να εκτοξεύει «πυρά» προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Η κυρία Τσίμερ διευκρίνισε, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα: «Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ποτέ δεν θα μπορούσα – και δεν το έκανα – να φέρω σε αντιπαράθεση τον έλληνα με το γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμη και να το διανοηθεί κάποιος. Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μια ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα». Παράλληλα, είπε, «καρφώνοντας» τον κ. Βενιζέλο, ότι δεν θέλει να υποθέσει πως «αρχιτέκτονας των δύο διαρροών είναι ο υπουργός Εξωτερικών, μιας και σε αυτόν τείνουν να παρουσιάσουν την ίδια ηρωική αντίδραση τα δύο ΜΜΕ». 

Τι ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του, Κωνσταντίνου Κούτρα ανέφερε ότι «η χθεσινή συνάντηση της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση ήταν μια θεσμική και άρα δημόσια δραστηριότητα που διέπεται από τους κανόνες διαφάνειας, τους οποίους ορθώς αναδεικνύει πάντοτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που εκπροσωπεί τους πολίτες της Ένωσης. Συνεπώς, είναι θεσμικά απαράδεκτος και προσβλητικός ο ατυχής υπαινιγμός της κυρίας Τσίμερ ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είναι ο αρχιτέκτονας διαρροών προς τα ΜΜΕ για όσα η κυρία Τσίμερ είπε δημόσια σε μια θεσμική διαδικασία! Αυτά που είπε η κυρία Τσίμερ δημοσίως, τα άκουσαν πολλοί παριστάμενοι, οι δε απόψεις του κ. Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης διατυπώνονται, επίσης, δημόσια και επίσημα και δεν διαδίδονται μέσω διαρροών».

Κόντρα ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνο διαρροών σε ελληνικές εφημερίδες και πως διαστρέβλωσαν τις τοποθετήσεις της Γκάμπι Τσίμερ. «Η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ έκανε σαφές στην τοποθέτησή της ότι πρέπει να γίνει και λογιστικός έλεγχος και "κούρεμα" του χρέους της Ελλάδας» επισημαίνοντας:

«Ο κ. Βενιζέλος πήρε το λόγο μετά από αυτήν και της επετέθη αντιστρέφοντας τα λεγόμενά της. Ως εκ τούτου, η πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο και επανέλαβε τη θέση της. Δεν μας εκπλήσσει η στάση του κ. Βενιζέλου. Η αθλιότητά του δεν έχει όριο. Η αγωνία του για πολιτική επιβίωση είναι απολύτως εξηγήσιμη αλλά και κακός σύμβουλος. Οι χειρότεροι φόβοι του θα επιβεβαιωθούν». Οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου προσθέτουν: «Περιμέναμε, όμως, από δημοσιογράφους να επιβεβαιώνουν τα "αποκλειστικά" που τους διανέμουν κέντρα αναξιόπιστα και βυθιζόμενα. Αυτά τα κέντρα δεν μπορούν και στα media να κινούνται "υποβρυχίως". Ας το καταλάβουν γιατί γελοιοποιούνται».

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε για την επίθεση της Κουμουνδούρου: «Στην δήθεν επεξηγηματική δήλωση που έκανε σήμερα η κ. Τσίμερ, πολιτικός σύντροφος και  εταίρος του κ. Τσίπρα στη Γερμανία για τα όσα είπε χθες στη διάρκεια της συνάντησης της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική Κυβέρνηση, απάντησε με επίσημη ανακοίνωση της η υπηρεσία ενημέρωσης του ΥΠΕΞ. Και αυτό γιατί η κ. Τσίμερ ήλθε στη χώρα μας και είπε όσα είπε, ως μέλος της διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως "εκτελώνισε" τις απόψεις της κ. Τσίμερ και ανέλαβε την  πολιτική τους υπεράσπιση εδώ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται δηλαδή, τις απόψεις που θέλουν  να φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τον φτωχό Γερμανό φορολογούμενο! Τις απόψεις που θεωρούν ότι το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας το πληρώνουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι, δηλαδή απόψεις αβάσιμες, αναληθείς και προσβλητικές για την Ελλάδα, που επιπλέον δηλητηριάζουν την γερμανική κοινή γνώμη».

Η Χαριλάου Τρικούπη πρόσθεσε πως «αυτές είναι οι απόψεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, αυτά είναι τα κόμματα με τα οποία  συνεργάζεται, όπως το Die Linke που καταψήφισε στο γερμανικό κοινοβούλιο όλα τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ωραία διαπραγμάτευση κάνει στην Ευρώπη ο κ. Τσίπρας που θέλει μάλιστα να ηγηθεί των θέσεων αυτών στις ερχόμενες ευρωεκλογές».