Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, αυτή τη φορά με αφορμή το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που συζητείται  στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης πρότεινε η επιβολή των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία να γίνεται αναλογικά, με βάση και το μέγεθος κάθε επιχείρησης αλλά και τον αριθμό των μη ασφαλισμένων εργαζόμενων.

«Δεν κατανοώ τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μείωση του προστίμου για ανασφάλιστη εργασία. Περιμένω την τελική τοποθέτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», απάντησε ο κ. Βρούτσης.

Εξαπέλυσε εξάλλου τα βέλη του και κατά των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.«Εκπλήσσομαι πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν το χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές πτέρυγες της Βουλής. Χτυπά στην καρδιά την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Δημήτρης Στρατούλης επεσήμανε ότι η πρόταση για αναλογικά πρόστιμα έχει κατατεθεί από τους εργαζόμενους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). 

Με την αναλογική επιβολή προστίμων συμφώνησαν ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Χαϊκάλης και ο Εισηγητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Θ. Παραστατίδης.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει επιβολή προστίμου 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο και 9.450 για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που είναι κάτω από 25 ετών.

Ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013 και την διασταύρωση των ΑΠΔ με τις εισφορές υπάρχει απόκλιση 1 δισ. ευρώ.