Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Στα άκρα έχει φτάσει πλέον η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο στον οποίο οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα χρεώνουν ψευδείς και επικίνδυνες διαρροές εις βάρος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

Το επεισόδιο με τις διαρροές έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις αφού σε αυτό εμπλέκονται οι εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ » και το «ΕΘΝΟΣ», το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και διπλωμάτες που παρουσιάζουν απομαγνητοφωνημένα ηχητικά ντοκουμέντα που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραποιηθεί με σκοπό να παρουσιάσουν την Γερμανίδα ευρωβουλευτή ως άλλη Άνγκελα Μέρκελ.

Όλα ξεκίνησαν όταν χθες το πρωί οι εφημερίδες ΝΕΑ και ΕΘΝΟΣ με παρόμοια δημοσιεύματα παρουσίασαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να  κατατροπώνει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκαμπι Τσίμερ η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ- στην συζήτηση που είχε μαζί του- είπε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να εκπληρώσουμε τα προαπαιτούμενα και να μην ζητάμε κούρεμα του χρέους.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ανέφερε ότι «η γερμανίδα ευρωβουλευτής (και συνοδοιπόρος του Αλ. Τσίπρα) Γκάμπι Τσίμερ, έκανε το λάθος να αναφέρει ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν για την Ελλάδα. Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θύμισε ότι η Ελλάδα δεν πήρε βοήθεια από πολίτες, αλλά δάνεια από τις χώρες-μέλη και τον EFSF, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά».

Τα «Νέα», με πρωτοσέλιδη αναφορά, έκαναν λόγο για «αριστερή γερμανική παραφωνία» στα μηνύματα στήριξης της Ελλάδος παρουσιάζοντας επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως υπερασπιστή των ελληνικών συμφερόντων... 

Όπως ήταν φυσικό η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής και στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα αφού αυτή τον πρότεινε για την θέση του υποψηφίου πρόεδρου της Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αντέδρασε έντονα.  

«Επειδή, δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα, και τα δύο δημοσιεύματα τείνουν να παρουσιάζουν την ίδια "ηρωική αντίδραση" του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν θέλω να υποθέσω ότι είναι ο αρχιτέκτονας των δύο διαρροών» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκάμπυ Τσίμερ δείχνοντας ως υπεύθυνο των διαρροών τον Ευάγγελο Βενιζέλο και πρόσθεσε:

«Έκπληκτη και αγανακτισμένη είδα σήμερα το πρωί δημοσιεύματα σε δύο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, συγκεκριμένα στα «Νέα» και στο «Έθνος» γεμάτα διαστρεβλώσεις σχετικά με όσα είπα σε συνάντηση με μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση.

Υπογραμμίζω ότι δεν υπήρχαν δημοσιογράφοι στην αίθουσα.

Στην πραγματικότητα έκανα ειδική αναφορά στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που περιγράφουν οι δύο εφημερίδες. Είπα ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, το οποίο δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Είναι μία από τις οδούς για να προαχθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζομένους στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ποτέ δεν θα μπορούσα – και δεν το έκανα – να φέρω σε αντιπαράθεση τον Έλληνα με το Γερμανό πολίτη. Είναι προσβολή για μένα ακόμη και να το διανοηθεί κάποιος.

Επίσης, άσκησα κριτική στην ελληνική κυβέρνηση διότι εμφανίζει μια ρόδινη και παραπλανητική εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη χώρα».

Κάνοντας μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση το υπουργείο Εξωτερικών- το οποίο δεν συνηθίζει να εμπλέκεται σε πολιτικές αντιπαραθέσεις - εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι  «αυτά που είπε η κυρία Τσίμερ δημοσίως, τα άκουσαν πολλοί παριστάμενοι, οι δε απόψεις του κ. αντιπροέδρου της κυβέρνησης διατυπώνονται, επίσης, δημόσια και επίσημα και δεν διαδίδονται μέσω διαρροών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για οργανωμένη  αθλιότητα που την κατασκεύασαν άνθρωποι που έφτασαν στο σημείο να παραποιήσουν τα λεγόμενα της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού.

Μόνο που η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Χθες το βράδυ η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ παρουσίασε ηχητικό απόσπασμα από την συζήτηση που είχε ο υπουργός με την Γερμανίδα Ευρωβουλευτή θέλοντας να αποδείξει ότι έχει δίκιο. Μόνο που και αυτό δεν έμεινε αναπάντητο από το ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «επιλεκτικά παρατίθενται αποσπάσματα της τοποθέτησης της κ. Τσίμερ αλλά ακόμα και έτσι μπορεί κανείς να  διαπιστώσει  την αναντιστοιχία όσων έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ και όσων στο επιλεκτικό ηχητικό φαίνεται να λέει. Με δυο λόγια πάνε για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι. Πρόσθεταν δε ότι η συνεργάτης της κ. Τσίμερ μαγνητοφώνησε όλη την ομιλία της, την οποία και θα παραθέσουν αυτούσια.

Στην ιστοσελίδα Left.gr που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ αναρτήθηκε πάντως το ηχητικό απόσπασμα που αξιοποίησε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μαζί με την απάντηση που δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ η κυρία ΤΣΙΜΕΡ: 

«Αλλά το κούρεμα ξεχάστε το, ούτως ή άλλως διότι η Ευρώπη δε μπορεί να συναινέσει»

ΤΙ ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ των ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ :

«Ο πρωθυπουργός σας ήρθε στη Γερμανία και είπε ότι έχετε πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Έχετε λοιπόν τις προϋποθέσεις για ένα κούρεμα του χρέους. Όμως το κούρεμα για το οποίο μιλάτε πρόκειται για ένα γενικό κούρεμα;  

Από αυτά που λέτε δεν μας ενδιαφέρει να δούμε τι αφορά τους πολίτες άλλων χωρών της Ε.Ε.

Δηλαδή το θέμα είναι: Αξιολογήστε το χρέος. Μιλήστε για χρέος που είναι  νόμιμο. Για χρέος που είναι παράνομο. Και για χρέος που είναι ανήθικο. Και αφού αξιολογήσετε όλα αυτά, τότε θα μιλήσουμε για κούρεμα του χρέους».

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΟΤΙ ΕΙΠΕ Η κυρία ΤΣΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ:

«Αν δε κάνετε το μάθημά σας και δεν εκπληρώσετε τα προαπαιτούμενα ο φτωχός Γερμανός δε μπορεί να πληρώσει τα χρέη σας».

ΤΙ ΑΚΟΥΜΕ ΣΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ:

«Η παράκληση μου είναι η εξής: Κάντε το πιο συγκεκριμένο, πιο ξεκάθαρο. Ασκήστε κριτική στα πράγματα για τα οποία δεν είστε υπεύθυνοι. Κάντε όμως και εσείς αυτά που πρέπει (homework). Κάντε αυτό που πρέπει (homework) και μετά θα έχουμε καλύτερα επιχειρήματα για να δείξουμε και σε άλλες χώρες περισσότερη αλληλεγγύη».