Νέο μέτωπο, αυτή τη φορά με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ανοίγει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τους γιατρούς να δηλώνουν έτοιμοι για «πυρηνικό πόλεμο», με σειρά επαναλαμβανόμενων απεργιών, ως απάντηση στην σκληρή προειδοποίηση που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μαζί τους το σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ μόλις αυτό παραδοθεί, ωστόσο τόνισε ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται.

«Δεν πρόκειται να αφήσω κάποιον να νομίζει ότι θα εκβιάζει το κράτος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Υγείας έχει plan b και δεν θα τους αρέσει».

«Εμείς έχουμε plan C. Οι γιατροί δεν απειλούνται και δεν εκβιάζονται. Λογικές Βορείου Κορέας και Ιράν να τις κρατήσει για το υπουργείο του», απάντησε λίγη ώρα αργότερα ο Γιάννης Χρονόπουλος, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Χρονόπουλος συμπλήρωσε πως οι προσλήψεις γίνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα έχουν ισχύ έως τα τέλη Δεκεμβρίου, σχολιάζοντας δηκτικά: «Γιατί τους χρειάζεται ο κ. Γεωργιάδης, για να του πουν τα κάλαντα;».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο σχόλιο του υπουργού Υγείας πως δεν προτίθεται να κρατήσει στο Δημόσιο εργαζόμενους που «δεν χρειάζεται», ο κ. Χρονόπουλος απάντησε πως «τώρα θέλει να διώξει 3.000 από εμάς», αποδίδοντας το ενδεχόμενο απολύσεων στο ότι «τα νούμερα δεν έβγαιναν στα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

Όσον αφορά την πρόσκληση του υπουργού σε διάλογο, ο κ. Χρονόπουλος υποστήριξε πως έχουν ήδη γίνει πολλές επαφές, αλλά ο κ. Γεωργιάδης «κάθε τόσο αλλάζει στάση», με συνέπεια η «μία συζήτηση να μην έχει σχέση με την άλλη».

Με νέα απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέχρι τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ.

«Η απεργία παρατείνεται μετά και την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. 

«Ο αγώνας των γιατρών- οδοντιάτρων του ΕΟΠΥΥ είναι αγώνας με κοινωνική αναφορά που έχει σαν στόχο την αξιοπρεπή πρωτοβάθμια περίθαλψη για όλους τους πολίτες» προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι οι γιατροί των μονάδων του ΕΟΠΥΥ συμμετέχουν με πολύ υψηλά ποσοστά στην απεργία.