Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian o Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη και την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης, κατακεραυνώνει τα μέτρα λιτότητας και εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για την Κομισιόν

Με τίτλο «η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη», αναφέρει πως «οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική τραγωδία στην ήπειρο. Είναι η μοίρα μας να παλέψουμε. Περισσότεροι από 1000 νέοι κάθε μέρα χάνουν τη δουλειά τους. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι τάξεις των ανέργων σε ολόκληρο τον πλανήτη αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια».

«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης: 27% ανεργία, 60% ανεργία στους νέους, 25% συρρίκνωση του ΑΕΠ, 40% μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Και μετά από αμείλικτο πόνο η σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ είναι κοντά στο 180%. Ήταν μόνο 120% το 2010 όταν τα πρώτα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν», γράφει ο κ. Τσίπρας. 

Όπως επισημαίνει «η ανθρώπινη τραγωδία δεν σταματά στην Ελλάδα. Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν κατρακυλήσει η έννοια του κράτους πρόνοιας έχει περιοριστεί με ρυθμό πρωτοφανή στην μεταπολεμική εποχή. Εκατομμύρια άνθρωποι πιέζονται να πληρώσουν τα δάνειά τους, τους λογαριασμούς ρεύματος, τα ιατρικά έξοδα τα φοιτητικά χρέη.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη δεν έχει ξανασημειωθεί τα τελευταία 60 χρόνια, με 120 εκατομμύρια ανθρώπους να βιώνουν διαρκείς συνθήκες εξαιρετικής δυσκολίας σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά για να δανειστώ μια φράση του Νέλσον Μαντέλα είναι τεχνητή φτώχεια». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει στο άρθρο του πως «οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων. 

Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη».

Καταλήγει πως «η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το «χρηματικό τείχος» που διαχωρίζει τους πλούσιους από τους φτωχούς στην Ευρώπη» εξηγώντας την την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως εκπρόσωπος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

«Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν», καταλήγει.