Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Σκληρή μάχη για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα, όταν και αναμένεται εκ νέου το κλιμάκιο της τρόικας, καθώς οι δανειστές απαιτούν ουσιαστικά να δοθεί το ελεύθερο στους εργοδότες να διώχνουν όσους εργαζόμενους θέλουν, όποτε θέλουν, με το σκεπτικό ότι αυτό θα μειώσει την ανεργία!

Η βασική αλλαγή που εισηγείται η τρόικα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι η κατάργηση της έγκρισης –ή μη- από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας των ομαδικών απολύσεων, που σήμερα τελούνται υπό περιορισμούς.

Όπως διευκρίνισαν ειδικοί από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο newpost, βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύει ανά μήνα:

- Έως έξι υπαλλήλους, εφόσον απασχολεί 20‐150 άτομα

-Ποσοστό 5% του προσωπικού (με ανώτατο όριο τα 30 άτομα) εφόσον απασχολεί πάνω από 150 εργαζομένους. Και πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτές εγκρίνονται από τον υπουργό Εργασίας.

«Αν καταργηθεί η προϋπόθεση της έγκρισης αυτής, στην ουσία καταργείται το όριο των ομαδικών απολύσεων. Θα γίνονται ανεξέλεγκτα», εξηγεί στο newpost, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, με ένα χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα.

Η απαίτηση της τρόικας, που ισχυρίζεται ότι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θα επιφέρει μείωση της ανεργίας, τελικά «θα προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο και επιπλέον δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων», επισημαίνει ο κ. Κιουτσούκης.

Το επιχείρημα από πλευράς εργοδοτών, είναι ότι η ανεξέλεγκτη σε αριθμό απόλυση εργαζομένων, θα τους δώσει τη δυνατότητα να αυξήσουν το υπάρχον προσωπικό με νεότερους και κατά συνέπεια ασφαλιστικά «φτηνότερους» υπαλλήλους.

«Κανείς δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει σήμερα ότι θα προσλαμβάνεται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων. Μπορεί να παίρνουν τον ίδιο αριθμό, μπορεί όμως και μικρότερο», υποστηρίζει ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ, καταλήγοντας: «Η κατάργηση της υπουργικής έγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις, ίσως προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, σίγουρα θα μειώσει τα έσοδα των Ταμείων και αυτό θα μας οδηγήσει σε αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση των συντάξεων».