Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Αλέξης Τσίπρας βιάζεται. Στην ειδική συνεδρίαση βουλευτών του κόμματος του με την συμπρόεδρο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ προφήτευσε ότι «την 25η Μαΐου 2014, η ράμπα κλείνει και τα φώτα σβήνουν για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά». 

Την 25η Μαΐου θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει, ότι το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που θα συμπαρασύρει στην πτώση την κυβέρνηση. Αν δεν είναι όμως;

Εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει κάποια ιδιαίτερη δυναμική στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και στη χειρότερη περίοδο της κυβέρνησης, η διαφορά των δύο κομμάτων δεν ξεπερνά τις δυό μονάδες, ανεξάρτητα του ποιος διενεργεί τη δημοσκόπηση.

Η φθινοπωρινή αντεπίθεση, που εξαγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες και που η προετοιμασία της απασχόλησε περισσότερες φορές στη διάρκεια του καλοκαιριού τα όργανα του κόμματος, κατέρρευσε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη. Ο κόσμος αρνήθηκε να ακολουθήσει την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεσηκωθεί και να ρίξει την κυβέρνηση, αρνείται γενικότερα, όλον τον τελευταίο χρόνο να ακολουθήσει τα κελεύσματα της Κουμουνδούρου.

Είναι ολοφάνερο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κρίση στρατηγικής. Όποιος δεν ήθελε να το δει το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να το αγνοήσει μέσα σε μια εβδομάδα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διασύρθηκε από τον υπουργό Υγείας στο θέμα των φαρμάκων (ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος υποχρεώθηκε να παρέμβει στο θέμα και να δώσει συνέντευξη τύπου για να σταματήσει τη ζημιά) και γνώρισε δύο βαριές ήττες σε  μαζικούς χώρους, τους οποίους υποτίθεται ότι θέλει να αλώσει, για να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Στις εκλογές στο ΤΕΕ, όπου δεν έλειπε η αριστερή παράδοση και τη ΓΣΕΒΕΕ, τα μέλη της οποίας έχουν συντριβεί από την κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί για την πρωτιά και την κυριαρχία μάζεψε 10%. Καθώς εύλογα εκτιμά κανείς, ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην εκλογική ισχύ του κόμματος, θα μπορούσε να αποδώσει κανείς την αποτυχία σε κακή προετοιμασία, και στις δύο περιπτώσεις. Και το στραπάτσο με τα φάρμακα όμως, κακά προετοιμασμένο ήταν.

Τόση ανεπάρκεια σε ένα κόμμα που μεθαύριο θέλει να γίνει κυβέρνηση και τρέφει τη φιλοδοξία, να  κάνει τη Μέρκελ να τρομάξει, ξενίζει. Τα γεγονότα όμως μιλούν μια απλή γλώσσα. Και στο ΤΕΕ και στη ΓΣΕΒΕΕ η αξιωματική αντιπολίτευση κατέβηκε διασπασμένη σε διάφορα ψηφοδέλτια, ενώ στο θέμα του φαρμάκου δεν είχε εκπονηθεί μια συνεκτική κεντρική γραμμή.

Λίγους μήνες μετά την ενοποίηση του κόμματος, διαπιστώνει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί διαφορετικά από ότι όταν ήταν Συμμαχία Κομμάτων και προ πάντων, δεν λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Στην πράξη αυτό φαίνεται από την τάση του κόμματος, να προσφεύγει στην εύκολη λύση: στην προσπάθεια απαξίωσης του αντιπάλου μέσω της καταγγελίας για διαφθορά.

Οι καταγγελίες μπορεί να περιγράφουν την πραγματικότητα, ωστόσο ο κόσμος έχει εμπεδώσει ότι το πολιτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο και το έχει απαξιώσει γι' αυτό από το 2011. Επίσης, η επίθεση στα «διαπλεκόμενα ΜΜΕ» έχει πάψει να είναι κάτι εντυπωσιακά νέο, όπως το 2012.

Είναι αμφίβολο αν η αξιωματική αντιπολίτευση προσπερίζεται οφέλη από μια τέτοια στρατηγική. Όπως όλες τις αντιπολιτεύσεις που είναι εσωτερικά διχασμένες επί του πρακτέου, όταν και όποτε κερδίσουν τις εκλογές, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδυναμία να διατυπώσει μια συγκεκριμένη και πειστική οικονομική πρόταση για το αύριο – τα δεδομένα που αλλάζουν είναι παραμύθια για μικρά παιδιά.

Αυτή είναι η πηγή όλων των προβλημάτων του. Και εν τέλει, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει δεν πρόκειται να τον βοηθήσει και πολύ, αν δεν καταφέρει να συσπειρώσει στο δικό του μέτωπο τους ψηφοφόρους που το ψήφισαν το 2012.