current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:27

Οι παγίδες των αλλαγών που φέρνει ο ΟΟΣΑ για ψωμί, γάλα, φάρμακα

Δριμείες αντιδράσεις στην αγορά έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Δημοσίευση 11:27’
αρθρο-newpost

Δριμείες αντιδράσεις στην αγορά έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Δριμείες αντιδράσεις στην αγορά έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, αλλά και η δηλωθείσα πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να υιοθετήσει η χώρα 66 από τις συνολικά 329 συστάσεις.

Το υπουργικό επιχείρημα του Κωστή Χατζηδάκη, ότι οι αλλαγές θα επιφέρουν οικονομικό όφελος 5,2 δισ. ευρώ ετησίως, αντικρούουν μέσω του newpost, παράγοντες της αγοράς, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά θα αλλάξει για τον καταναλωτή.

ΟΟΣΑ: Ψωμί με το ζύγι όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το ψωμί μπορεί να πωλείται στους φούρνους μόνο σε καρβέλια βάρους του μισού, του ενός, του ενάμισι κιλού και των δύο κιλών. Αντίστοιχα, σε σούπερ μάρκετ, τα αρτοσκευάσματα (και όχι το ψωμί) σε συσκευασίες των 250γρ., 350γρ., 500γρ., 700γρ. και 1.000 γραμμαρίων.

Το σκεπτικό του ΟΟΣΑ, είναι ότι ο άκαμπτος ορισμός του βάρους, οδηγεί σε σπατάλες, καθώς λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας, είναι πιθανό οι καταναλωτές να θέλουν να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες και άρα το προϊόν πρέπει να ζυγίζεται κατά την πώληση.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, σε πολλές περιπτώσεις το υποτιθέμενο βάρος του ψωμιού των 500 γρ. είναι τελικά 350 γραμμάρια, με αποτέλεσμα να εξαπατώνται οι καταναλωτές.

Αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ακριβύνει το ψωμί οι αρτοποιοί

«Να τελειώσει η ιστορία, όπως επικοινωνιακά την παίζει ο κ. Χατζηδάκης», σχολίασε στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και ο συνάδελφοί του είναι θετικοί στο μέτρο του ζυγίσματος, αρκεί να ισχύει για όλους.

«Να υποχρεώσουν και τα πρατήρια και τα σούπερ μάρκετ να ζυγίζουν, όχι μόνο τον φούρνο», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατέληξε σε μια κρίσιμη επισήμανση:

«Δεν πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός ότι θα μας επιβαρύνει με επιπλέον κόστος εργασίας. Θα χρειαστούμε έναν υπάλληλο για να ζυγίζει. Αν χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να ζυγιστεί το ψωμί για κάθε πελάτη και σε ένα φούρνο μπαίνουν κάθε μέρα 500 άτομα, αυτό σημαίνει 500 επιπλέον λεπτά δουλειάς, δηλαδή πάνω από ένα 8ωρο», υποστηρίζει ο κ. Μούσιος, προκαλώντας την εύλογη σκέψη ότι θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού, για να καταφέρει ο φούρναρης να ανταποκριθεί στη νέα πρόσληψη.

Πάντως, όπως διευκρίνισε στο newpost ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης, αν ο πελάτης ζητήσει μισό κιλό ψωμί στο φούρνο, ο φούρναρης πρέπει να το ζυγίσει επί τόπου και να του δώσει ένα καρβέλι του μισού κιλού και όχι των 350 γρ. όπως συμβαίνει σήμερα. «Το ψωμί πρέπει να ζυγίζεται ψημένο και όχι άψητο», λέει ο κ. Τσεμπερλίδης, εξηγώντας ότι «το κόλπο των αρτοποιών είναι ότι το πουλάνε το προϊόν τους ως αρτοσκεύασμα, όπως και τα σούπερ μάρκετ και όχι ως ψωμί».

Να πίνουμε το ληγμένο γάλα προτείνει ο ΟΟΣΑ

Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως και 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υποστήριξε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι στη χώρα μας ως «φρέσκο παστεριωμένο», παρά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, θεωρείται το γάλα που έχει χρόνο ζωής έως 5 ημέρες. Αντίθετα στην Ευρώπη, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης υπάρχει πληθώρα προϊόντων τύπου «φρέσκο γάλα ημέρας», «εξαήμερης διαρκείας», κλπ.

Στην πραγματικότητα, «αυτό που προτείνει ο Οργανισμός», υποστηρίζει στο newpost ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Γάλακτος, Κώστας Κουρής, «είναι να μπορεί η βιομηχανία να συσκευάζει γάλα, ορίζοντας κατά την κρίση της τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Δηλαδή, τις σημερινές 5 μέρες να τις κάνει 6 ή 7 ή 8, χωρίς να αλλάξει η επεξεργασία του γάλακτος. Με άλλα λόγια αυτό που σήμερα θεωρούμε ληγμένο, αύριο να το πίνουμε».

Σήμερα η διάρκεια ζωής είναι ορισμένη από το υπουργείο σε διάστημα 5 ημερών για το φρέσκο παστεριωμένο ή 10 ημερών για το υψηλής παστερίωσης.

Οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, στην πρόταση του υπουργείου, συνίστανται στην… εθνικότητα του γάλακτος. «Αν αυξηθούν οι πέντε μέρες σε 8 ή 10 για το φρέσκο παστεριωμένο, η βιομηχανία θα μπορεί να φέρει γάλα από την Αυστρία, την Ουγγαρία, κλπ. όπου οι τιμές, λόγω της ποσότητας είναι χαμηλότερες κι έτσι θα μπορεί να μειωθεί και η τιμή του τελικού προϊόντος», εξηγεί ο κ. Κουρής.

«Επικίνδυνα τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ και μέσω internet»

Διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων, προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς σήμερα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

«Το κύριο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας της λήψης φαρμάκων και της λεγόμενης αυτοθεραπείας», επισημαίνει στο newpost ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρης Καραγεωργίου.

Όπως περιγράφει ο ίδιος, «θα βλέπεις τα φάρμακα σε ντάνες στο σούπερ μάρκετ, με διάφορα χρώματα και διαφημίσεις, θα αγοράζεις ό,τι νομίζεις και μετά θα ψάχνουμε να βρούμε τα στάνταρ ασφάλειας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στην αγορά των φαρμάκων είναι απαραίτητη η παρουσία ανεξάρτητου φαρμακοποιού, που δεν έχει ανάγκη να πασάρει ό,τι τον βολεύει για να κάνει τζίρο, επειδή για παράδειγμα έχει μεγάλο στοκ από ένα σιρόπι ή ένα παυσίπονο και θέλει να το προωθήσει».

Τέλος, ο Σύλλογος των Φαρμακοποιών, κάνει λόγο για «τρομακτική επικινδυνότητα που θα προκύψει από την πώληση φαρμάκων μέσω διαδικτύου, όπου όλα θα γίνονται ανεξέλεγκτα».


σχετικα αρθρα