current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:48

Αναστάτωση μετά την ανάληψη έργου από το ΓΕΣ με καλύτερους οικονομικούς όρους

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται στο παρασκήνιο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσίευση 11:48’
αρθρο-newpost

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται στο παρασκήνιο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίζεται στο παρασκήνιο η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, που ενώ μέχρι τώρα γίνονταν στις εγκαταστάσεις της στην Τανάγρα, αυτή τη φορά επισκευάστηκε στο 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστηρίξεως Αεροπορικού Υλικού (ΤΣΥΑΥ) που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Και μάλιστα στο ένα τρίτο της τιμής που ζητούσε η ΕΑΒ.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είδε ξαφνικά το ΓΕΣ ως ανταγωνιστή και από ότι φαίνεται ενοχλήθηκε πολύ. Υπήρξε μία έκπληξη, από ότι συμπεραίνουμε, καθώς εκτιμούσε η ΕΑΒ ότι είναι δεδομένοι οι πελάτες της.

Σίγουρα η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία είναι μία εξαιρετική εταιρία με άξιους τεχνικούς καλά καταρτισμένους και το σημαντικότερο υπεύθυνους. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και το υπερθεματίζουν και από το Πεντάγωνο.

Εκτιμάται από αξιωματούχους, ότι η αντίδραση προήλθε από την ΕΑΒ καθώς οι εποχές είναι περίεργες και υπήρξαν διάφορες διαρροές ότι και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έχει μπει στο στόχαστρο των Τροϊκανών.

Προς αποφυγή κάθε είδους παρεξηγήσεως η ΕΑΒ, πέρα από τα όποια οικονομικά προβλήματα μπορεί να έχει, είναι πολύτιμη για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και για κάθε πτητικό μέσο που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η λειτουργία της ΕΑΒ είναι απαραίτητη για την εθνική άμυνα της χώρας.Και αυτό είναι ξεκάθαρο.

Ωστόσο το Πεντάγωνο δεν δέχεται ότι η επειδή η προσφορά του ήταν κατά πολύ οικονομικότερη της ΕΑΒ για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου ΑΒ-212 δεν έγινε και η σωστή δουλειά.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού «απάντησε» με φωτογραφίες που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, όπου φαίνεται ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο έγινε «βίδες», συντηρήθηκε άριστα και ξανά συναρμολογήθηκε. Έγιναν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τον κατασκευαστή του ελικοπτέρου στο επίπεδο της εργοστασιακής συντήρησης. Οι τεχνικοί του ΤΣΥΑΥ έχουν εκπαιδευτεί ειδικά από τους κατασκευαστές του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τους άλλους τύπους ελικοπτέρων που διαθέτει η Ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Εξάλλου με τον ίδιο τρόπο κάνουν και αυτοί την εργοστασιακή συντήρηση στα ελικόπτερα που διαθέτει η Αεροπορία Στρατού. Βέβαια για πάρα πολύ εξειδικευμένες εργασίες βέβαια και το ΓΕΣ απευθύνεται στην ΕΑΒ. Επίσης διαμηνύουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ότι είναι λάθος να βλέπει το ΤΣΥΑΥ ως ανταγωνιστή καθώς δεν επιθυμεί και ούτε έχει τη δυνατότητα να κάνει εργοστασιακή συντήρηση σε όλα τα ελικόπτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά του το ΓΕΝ λόγω περιορισμένων κονδυλίων αναζήτησε και μία άλλη λύση για την εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου του, ενισχύοντας στην πράξη τη διακλαδικότητα που πρέπει να κυριαρχεί στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του πιθανολογεί μήπως η μεγάλη διαφορά στο κόστος συντήρησης του εν λόγω ελικοπτέρου προέρχεται από τη διαφορά μεταξύ της εργατοώρα που χρεώνει η ΕΑΒ από ότι στοιχίζει στο ΓΕΣ.

Στο μεταξύ χτες, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος κ. Αθανάσιος Τσέλιος, επισκέφτηκε την 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της. Ακολούθως, μετέβη στο 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού προκειμένου να παραστεί από κοινού με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, στην τελετή παράδοσης του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο υπεβλήθη σε εργασίες εργοστασιακής συντήρησης – επισκευής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε από το στρατιωτικό και πολιτικό τεχνικό προσωπικό του 307 ΤΣΥΑΥ για θέματα συντήρησης του αεροπορικού υλικού της Αεροπορίας Στρατού.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός ΓΕΝ έμεινε ικανοποιημένος από την πρώτη εργοστασιακή συντήρηση του ελικοπτέρου τους και συζητάει να στείλει και δεύτερο ελικόπτερο του στο Στεφανοβίκειο.


σχετικα αρθρα