Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, μαζί με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Παρόντες είναι και οι επικεφαλής των κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χερμαν Βαν Ρομπαι και Ζοζε Μανουελ Μπαροζο, αντίστοιχα.  

Στη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός εχει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς η Λιθουανία διανύει τις τελευταίες ημέρες στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε σχεδόν ένα μήνα, η Ελλάδα αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει και τους στόχους της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ έχουν προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συναντήσεις. 

Στόχος των ηγετών του ΕΛΚ πάντως σήμερα, είναι η προετοιμασία της τρίτης Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στο Βίλνιους, τη Συμφωνία σύνδεσης, δηλαδή, της Ε.Ε. με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβια και τη Λευκορωσία. 

Το γεγονός που σημάδεψε τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πισωγύρισμα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Βικτορ Γιανούκοβιτς,  ανέβαλε την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στη σκιά ενός έντονου παρασκηνίου και των φημών για το ρόλο της Ρωσικής πλευράς.