Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ουδέποτε είχε πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη ακόμη ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πολιτικό στέλεχος του οποίου υπήρξε. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι φίλοι του λιγοστεύουν επικίνδυνα. 

Ακόμη και οι βουλευτές που αποδέχονται ως αναγκαίο κακό την ασκούμενη πολιτική εμφανίζονται, τις τελευταίες ημέρες, σφόδρα ενοχλημένοι από την τακτική του κ. Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν λέω να κλάψει στο γυαλί, αλλά δεν μπορεί κιόλας να επαίρεται για την πολιτική και να προκαλεί λέγοντας ότι δεν υπερφορολογούνται οι έλληνες» σχολίαζε χθες, στο περιστύλιο της Βουλής, κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, εξ αυτών που δεν ανήκουν στην, επονομαζόμενη ως, λαϊκή δεξιά. 

Αφορμή για το σχόλιο δεν ήταν άλλη από τη φράση του κ. Στουρνάρα σε τηλεοπτικό σταθμό, την οποία μάλιστα επανέλαβε χθες και στην Επιτροπή της Βουλής όπου και συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός.  

Η αναφορά του κ. Στουρνάρα ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται, όταν οι επιβαρύνσεις σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα έχουν πολλαπλασιαστεί, προκάλεσε νέο σοκ μεταξύ των βουλευτών που επιχειρούν να «χωνέψουν» ακόμη το νέο φόρο ακινήτων ενώ έχουν μπροστά τους και τις δύσκολες αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς και τις απολύσεις.

Η επικοινωνιακή τακτική του κ. Στουρνάρα, αν υπάρχει, προκαλεί εντάσεις ενώ συχνά έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τις θέσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία κάνει λόγο για μεγάλα φορολογικά βάρη προς τους πολίτες και υπόσχεται αποκλιμάκωση τους, στο απώτερο μέλλον. Είναι ενδεικτικό ότι η θέση του Υπουργού για το ύψος της φορολόγησης αμφισβητήθηκε ευθέως από τον... αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα ενώ και χθες, στην Επιτροπή της Βουλής, δεν υπήρξε γαλάζιο στέλεχος (σ.σ. οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκαν) που δεν έστειλε τα βέλη του προς τον κ. Στουρνάρα. 

«Είναι υπερβολικά ανηφορικός ο δρόμος για τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ο υπουργός να μη δοκιμάζει και τόσο τις αντοχές μας γιατί μπορεί να εξαντληθούν», σχολίασε ο κ. Αργ. Ντινόπουλος ενω λίγη ώρα νωρίτερα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για «δομική διαφωνία». «]Εχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων», προσέθεσε, εκφράζοντας για άλλη μία φορά αμφιβολίες για την αποτελέσματικότητα των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. «Δεν δικαιολογείται ο τόνος αισιοδοξίας του υπουργού» επεσήμανε από την πλευρά του και ο κ. Ανδ. Λυκουρέντζος ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι συντάσσεται μ' εκείνους που λένε ότι είναι μεγάλη η φορολόγηση των ακινήτων. 

Οι περιπέτειες του κ. Στουρνάρα στα ΜΜΕ έχουν προκαλέσει προβληματισμό και στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός ναι μεν περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Υπουργό του, και δη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ωστόσο είναι σαφές ότι, πολύ συχνά, τα όσα λέει ο κ. Στουρνάρας προκαλούν αμηχανία ενίοτε δε και οργή στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.