Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Πρωταγωνιστικό ρόλο ενόψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που διεξάγεται αυτό το διήμερο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία βρίσκεται για λίγες ημέρες ακόμη στη θέση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. 

Νωρίτερα, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης Κορυφής του ΕΛΚ, για τη Σύνοδο, που επί της ουσίας αφορά τη Συμφωνία σύνδεσης της Ε.Ε. με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε κατ' ιδίαν, με τον πρόεδρο της Μολδαβίας Γιούρι Λένκα, αλλά και τον ομόλογό του, πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ροζέν Πλεβνέλιεφ

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Μολδαβός πρόεδρος, ζήτησε απο τον πρωθυπουργό τη συνδρομή της Ελλάδας, στο διάστημα που θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ευρώπης, ώστε να επισπευθεί η ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας, αλλά και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας για την Ε.Ε., στους πολίτες της χώρας του. 

Στη δεύτερη συνάντηση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για την παρέμβαση που έχει κάνει εδώ και καιρό, ώστε να ενταχθεί και η Βουλγαρία στην όλη συζήτηση και τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.  

Ο κ. Πλεβνέλιεφ, επίσης, ζήτησε απο τον Έλληνα πρωθυπουργό, να υποστηρίξει και την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας κυρίως της Σερβίας και στη συνέχεια της Αλβανίας. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός, ότι τόσο ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, όσο και ο Μολδαβός πρόεδρος, γνώριζαν αρκετές λεπτομέρειες και επαίνεσαν τον κ. Σαμαρά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του, να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. 

Παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής είναι και οι επικεφαλής των κορυφαίων οργάνων της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αντίστοιχα, αλλά και ηγέτες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, οι οποίοι δεν συμμετείχαν νωρίτερα στη συνεδρίαση του ΕΛΚ

Το γεγονός που σημάδεψε τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πισωγύρισμα της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς,  ανέβαλε την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε., που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στη σκιά ενός έντονου παρασκηνίου και των φημών για το ρόλο της Ρωσικής πλευράς.

Αίσθηση προκαλεσε πάντως στους ευρωπαίους ηγέτες η παρέμβαση στο περιθώριο του ΕΛΚ, της κόρης της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο

Η Γεβγκένια Τιμοσένκο μοίρασε επιστολή της μητέρας της στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων του ΕΛΚ, οι οποίοι έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα και στηρίζουν την Ουκρανή πολιτικό.

Στην επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Γιούλια Τιμοσένκο, ζητά ακόμη και αν δεν αποφυλακιστεί η ίδια, ο σημερινός πρόεδρος της χώρας της Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να προχωρήσει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προς όφελος του ουκρανικού λαού.