«Η συνάντηση που είχαμε με τον Βρετανό συνάδελφο μου τον κ. Γουίλιαμ Χέικ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσουμε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε.», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά την συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο.

Οι δύο υπουργοί, εκτός από την Ελληνική προεδρία συζήτησαν για πάνω από μιάμιση ώρα μια σειρά από θέματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Συρία, στην Αίγυπτο, το Ιράν, την Λιβύη, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος κ.α.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας «είναι γνωστές και η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών πως όταν «η Ελλάδα μιλάει για ανάπτυξη, εννοεί την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε.». Θέση που απηχεί κυρίως την ηπειρωτική αντίληψη, όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η βρετανική αντίληψη είναι παρά πολύ κοντά σε αυτή την θέση γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί προτεραιότητα κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και δημοσιονομικά και διορθωτικά επιτεύγματα. «Χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού η Ελλάδα τώρα μπορεί με αξιόπιστο τρόπο να ασκήσει την προεδρία. Αλλά το βασικό είναι να μπορέσουμε ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να προτείνουμε στον λαό μας, να προτείνουμε στους λαούς της Ευρώπης μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης η οποία δεν μπορεί να ταυτίζεται με την λιτότητα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση. Πρέπει να ταυτιστεί ξανά, με την σταθερότητα, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος και την ευημερία», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως επεσήμανε μετά από ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήδη υπάρχουν σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα» από την Βρετανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «ο τομέας της ενέργειας στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», είπε ο κ. Βενιζέλος. 

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην χρηματοοικονομική συνεργασία των δύο χωρών λέγοντας πως «λαμβάνοντας υπόψη ότι στον χρηματοοικονομικό τομέα η Βρετανία παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, είναι σημαντικό η βρετανική κυβέρνηση να γνωρίζει από πρώτο χέρι ποια είναι η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία και ποιες είναι οι στρατηγικές αποφάσεις της κυβέρνησης μας. Στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι σταθερή και που αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την κρίση, αλλά θέλει και την στήριξη των εταίρων της».

Αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. είναι πάρα πολύ σημαντική για την τραπεζική ένωση».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε επίσης πως στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι και το θέμα της μετανάστευσης. «Η παράνομη μετανάστευση ή η μη κανονική όπως έχει επικρατήσει να λέγεται τώρα και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, πάντα με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Κυπριακός λαός και πως τόσο η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις όσο και η κυβέρνηση της Ελλάδος θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ Βενιζέλος επεσήμανε πως «το κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί δίκαια μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο. Γιατί η κυπριακή δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και γιατί η λύση πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τις δύο κοινότητες στο νησί. Χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον Κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος».