Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στα άκρα έχει φτάσει η κόντρα της κυβέρνησης με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ιδιαίτερα μετά την επιλογή του υπουργείου Υγείας να θέσει τελεσίγραφο προς τους απεργούς, απειλώντας τους με διακοπή της σύμβασης με τον Οργανισμό για τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εάν δεν σταματήσουν την απεργιακή τους κινητοποίηση.

Με δηλώσεις σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε σε αυστηρό ύφος πως «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» και ξεκαθάρισε πως «αν συνεχίσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι αλλά μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαιώματα τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Ταυτόχρονα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι οι γιατροί του ΕΟΠYΥ «ζήτησαν να δεσμευτούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία απόλυση, κινητικότητα καμία διαθεσιμότητα. Πώς είναι δυνατόν μια συντεχνία να αξιώνει κάτι τέτοιο συγκριτικά με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του ελληνικού δημοσίου; Έχουμε δυο κατηγορίες πολιτών αυτούς που τους γεννήσανε απλές μάνες και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η πόρτα του γραφείου του είναι ανοιχτή για διάλογο, «όχι για το αν θα γίνει η μεταρρύθμιση», καθώς, όπως είπε, αυτή θα γίνει οπωσδήποτε.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει απευθύνει κάλεσμα στον ιατρικό κόσμο να συμμετάσχει στην πανιατρική συγκέντρωση, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετάσχουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Το κλίμα έντασης ενίσχυσαν περαιτέρω οι χθεσινές εξελίξεις.

Ο υφυπουργός, Αντώνης Μπέζας, σε δήλωσή του έξω από τη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι εάν συνεχιστεί η απεργία από σήμερα θα διακοπούν οι συμβάσεις 1.000 ιατρών και συγκεκριμένα, αυτών που εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και είναι συμβεβλημένοι για αυτά τα ιατρεία με τον Οργανισμό.

«Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ και η βούλησή μας είναι αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να είναι διαρκής, διότι πάνω από όλα είναι οι πολίτες και το αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους πρόσβασης στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τους πολίτες αυτό το δικαίωμα» σημείωσε ο κ. Μπέζας.

«Ο ιατρικός κόσμος δεν εκβιάζεται, ούτε απειλείται» ήταν η απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τις δηλώσεις του κ. Μπέζα. «Θα δώσουμε μάχη ενάντια σε εκβιαστικές απεργοσπαστικές πολιτικές που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν.

Θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση της Δημόσιας υγείας και την εξαθλίωση του έλληνα γιατρού, γιατί η πρακτική τους είναι τελικά να αποβάλλουν κι άλλους γιατρούς από το ΕΣΥ. Καλούμε την κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των περιστάσεων να αντιμετωπίσει την κατάσταση σε συνεργασία, με τους λειτουργούς της Υγείας και με μεγαλύτερη περίσκεψη για το καλό του ασθενή» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, το μεσημέρι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ) αποφάσισε να παρατείνει την απεργία του μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το υπουργείο Υγείας για αδιαλλαξία.