Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Σε ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι αποδίδουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη για το ύψος των προστίμων σε περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής.

«Και η άθλια προπαγάνδα έχει τα όρια της. Τολμάει να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση Σαμαρά που την έφτασε στη χώρα μας στο σαράντα τοις εκατό, μετατρέποντάς την ολόκληρη σε μια Μανωλάδα και σπάζοντας όλα τα αρνητικά ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ» τόνισε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της αντιδρώντας  στις δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα  ρώτησε ποιους εξυπηρετεί το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας 

Το θέμα ξεκίνησε όταν διέρρευσαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στην οποία συζητήθηκε το θέμα  ότι ο Δημ. Στρατούλης έκανε την πρόταση να υπάρχει η «αρχής της αναλογικότητας» στα προβλεπόμενα πρόστιμα, με κριτήριο τον αριθμό των απασχολούμενων εργαζομένων μίας εκάστης επιχείρησης».

Ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real ανέφερε πάντως ότι έκανε μια γενική τοποθέτηση και εξέφρασε απλώς τον προβληματισμό του για το θέμα. «Αυτό το οποίο είπαμε εμείς σαν προβληματισμό είναι η νομιμότητα που εφαρμόζεται σήμερα από το υπουργείο Εργασίας για όλες τις εργοδοτικές παραβάσεις» τόνισε ο κ. Στρατούλης. 

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει αυτά τα πρόστιμα να θωρακιστούν και νομικά. Αν είναι να μην εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας που εφαρμόζεται στα άλλα πρόστιμα και οι εργοδότες κάνουν προσφυγές στο ΣτΕ και καταπέσουν αυτά τα πρόστιμα και δεν πληρώσουν τίποτα τελικά και παραμείνει η ανασφάλιστη εργασία, τότε υπάρχει ένα πρόβλημα.

Και νομίζω ότι με πολύ μεγάλη ευθύνη και κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αποτελεσματικότητας να μπούνε αυτά τα πρόστιμα σε όσους κάνουν αυτή τη θλιβερή παρανομία, αλλά και να εισπραχθούν και να μην υπάρχουν ούτε νομικά, ούτε άλλα προβλήματα, νομίζω ότι είναι η πιο υπεύθυνη θέση που έχει ένα αριστερό κόμμα. Και με την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης οι “μεγάλοι” να πληρώσουν περισσότερα.

Ούτε για μειώσεις είπαμε ούτε τίποτα. Να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας».