Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Στη μέγγενη των δανειστών βρίσκεται, για άλλη μία φορά, η κυβέρνηση καθώς αναβαθμίζεται η πίεση για άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα και μάλιστα με όρους... απόλυτης αποδοχής των θέσεών της για τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις.

Μετά την πίεση της κ. Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αντώνη Σαμαρά για πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου ως προς τα διαρθρωτικά μέτρα, το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ανάλογα μηνύματα στέλνονται, τα τελευταία 24ώρα, από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες όπου εδρεύουν το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αντιστοίχως.

Η διστακτικότητα του Μαξίμου έναντι των ενδεχόμενων αντιδράσεων των βουλευτών της ΝΔ αλλά και οι κόκκινες γραμμές που χαράσσει οψίμως ο κ. Ευ. Βενιζέλος, φοβούμενος την πλήρη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, έχουν θορυβήσει την πλευρά των δανειστών που ανέμενε ότι, μετά το ταξίδι στο Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς θα επέστρεφε με ενδυναμωμένη τη μεταρρυθμιστική του ορμή ώστε να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι, πλειστηριασμοί και ομαδικές απολύσεις ναρκοθετούν την κυβερνητική συνοχή ενώ και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων κάθε άλλο παρά ολοκληρωμένος είναι τόσο από φορολογική όσο και από νομοτεχνική σκοπιά.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού σημειώνουν ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί μπροστά στο παράδοξο να είναι Προεδρεύουσα και ταυτόχρονα το... μαύρο πρόβατο της Ένωσης. Ένας επιπλέον λόγος που καθιστά αναγκαία την επίτευξη συμφωνίας είναι και η συναίνεση του Βερολίνου σε έναν συμβιβασμό με την τρόικα ως προς το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Υπό την πίεση, συνεπώς, του ΔΝΤ, του Βερολίνου και της Κομισιόν, ο κ. Σαμαράς που επιστρέφει σήμερα από το Τάλιν θα επιδιώξει να καταλήξει σε λύση, αρχικώς με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

Στο Μαξίμου αλλά και στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας αναζητούνται εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν να είναι ανεκτά στο ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, αποδεκτά από την τρόικα. Στο ζήτημα των πλειστηριασμών, επιδιώκεται η αύξηση του ελάχιστου οικογενειακού εισοδήματος πάνω από το οποίο θα υπάρξει άρση της προστασίας καθώς οι πρώτες διαρροές για ποσά περί τις 20.000 - 25.000 ετησίως προκάλεσαν την οργή του ΠΑΣΟΚ αλλά και αρκετών γαλάζιων βουλευτών.

Στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, πάλι, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια που δεν θα προβλέπουν εμπλοκή της Βουλής, όπως το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον καθεστώς μέσω υπουργικής απόφασης ή Προεδρικού διατάγματος. Η ιδέα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου έπεσε στο τραπέζι, ωστόσο δεν είναι, για πολιτικούς λόγους, η βέλτιστη επιλογή.

Ως προς τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, εφόσον βέβαια οι παράμετροί του εξεταστούν και από τα κλιμάκια της τρόικας. Οι δανειστές θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι οι ρυθμίσεις δεν θα έχουν κενά, συνταγματικά ή νομικά, που θα καταστήσουν τον τελικό φόρο είτε αμφισβητούμενης συνταγματικότητας, είτε χαμηλής απόδοσης.

Οι δανειστές αναμένουν το σήμα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να πάρουν το αεροπλάνο για την Ελλάδα. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, την προσεχή Δευτέρα, ωστόσο υπό κανονικές συνθήκες η καθυστέρηση θα είναι ολίγων 24ώρων. Άλλωστε, όπως διαμηνύεται προς την Αθήνα, εφόσον η τρόικα ξεκινήσει το ταξίδι θα είναι μόνον για να κλείσει οριστικά τη συμφωνία.